O MINUNĂȚIE UNICĂ ÎN EUROPA,CARE SE AFLĂ ÎN ROMANI, DAR PREA PUȚIN CUNOSCUTĂ (FOTO)

by Ana Balan on Mar 25, 2017 Știați că 1002 Vizualizari

Supranumiți “Bijuteria Carpaților”, Munții  Retezat adăpostesc zeci de “ochiuri” de apă de o frumusețe aproape ireală. Printre acestea se află și pitorescul lac Gura Apelor, care are un baraj de trei ori mai mare decât monumentala piramidă a lui Keops.

Parcul  Național Retezat, numit și “Tărâmul fermecat, cu ochi albaștri”, se află  pe lista rezervațiilor naturale ale Biosferei încă din anul 1979, fiind unic în lume. Printre comorile acestui paradis montan se află și lacul Gura Apelor, situat la aproximativ 40 de kilometri de Țara Hațegului. Tabloul uimitor este dominat de vârfuri semețe, de o apă de culoarea safirului și de versanți acoperiți de păduri virgine. Astfel, întreaga zonă pare desprinsă din povești. Odată ajunși aici, veți avea impresia că ați pătruns într-un tărâm de basm, peisajele fiind de o frumusețe care cu greu poate fi descrisă în cuvinte.  Lacul ocupă o suprafață de 390 de hectare și are un volum  de nu mai puțin de 210 milioane de metri cubi de apă. Adâncimea ajunge până la 160 de metri.

Uriașul  baraj a fost realizat în 11 ani, timp în care mii de mieri au săpat zeci de kilometri de galerii în munți, și a fost  inaugurat în anul 1986. Vorbim despre cel mai mare baraj de anrocamente  (pietriș, bolovani) și miez de argilă din Europa. Dimensiunile acestuia sunt uimitoare, barajul având o înălțime de 160 de metri. Impresionant este și faptul că pentru construirea acestuia a fost necesar un volum de piatră de trei ori mai mare decât în cazul uriașei piramide a  lui Keops.

Puțină lume știe că datorită construirii acestui baraj a putut fi evitat unul dintre cele mai mari dezastre de pe aceste meleaguri. Viiturile torențiale din vara lui ’99 au dus la acumularea, în lac, a peste 1.300 de metri cubi de apă pe secundă. „Caracterul violent al precipitațiilor din noaptea de 11/12 iulie 1999 a provocat o torențialitate fără precedent în întreaga parte montană a văii Râului Mare și pe afluenții acestuia. (…) Au fost omorâți 14 oameni, printre care au fost şi copii. Nenorocirea s-a produs în timpul nopții de 11/12 iulie 1999, moment în care toată lumea dormea, reacția de apărare împotriva dezastrului fiind practic nulă. (…)În lipsa barajului Gura Apelor, acest debit de 1345 metri pe secundă nu ar fi putut fi tranzitat fără a se produce inundații catastrofale cu pierderi materiale și umane greu de estimat. Efectele dezastrului s-ar fi extins la toată populația și la obiectivele sociale şi economice amplasate pe lunca Râului Mare și a Streiului până la vărsarea în Mureș, pe sectorul Brazi – Simeria”, preciza inginerul Augustin Vlaiconi, în articolul „Viitura din iulie 1999 produsă în Retezat”, care a apărut în revista de specialitate Energetica.

Ana Balan

Ana Balan

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!