Ce NU ai voie sa faci de FLORII! Traditii si obiceiuri pentru DUMINICA dinaintea PASTELUI

by Ana Balan on Apr 9, 2017 Știați că 887 Vizualizari

Numita si Duminica Floriilor, aceasta zi este inceputul sarbatorilor pascale si se praznuieste cu o saptamana inainte de Pasti.

Traditia spune ca inainte de Florii se strang brate intregi de ramuri inmugurite de salcie si se duc la biserica, pentru a fi sfintite de preot. Ramurile de salcie reprezinta renasterea anuala a vegetatiei, dar si ramurile cu care a fost intampinat Iisus, atunci cand a intrat in Ierusalim. Crestinii impodobesc icoanele si ferestrele cu coronite de salcie sfintita si le pastreaza peste an, fiind folosite la vindecarea diferitelor boli.

Pentru ca aceasta este perioada in care pomii prind putere pentru a rodi, nu trebuie sa plantezi pomi inainte de Florii.

Inainte de Florii, in unele zone ale tarii are loc un ceremonial numit Lazarita. Acesta este creat dupa modelul colindelor, dar la aceasta traditie particia doar fetele. Una dintre ele trebuie sa se imbrace in rochie de mireasa si sa colinde impreuna in fata caselor unde sunt primite.
Femeile gatesc placinte, pe care le dau de pomana saracilor, la fel ca mama lui Lazar, din vremea lui Iisus. Este o zi in care se da de pomana mancare, in general, scrie caplimpede.ro.

Si mortii trebuie cinstiti in aceasta zi, in multe zone existand obiceiul curatarii mormintelor, al stropirii lor cu apa sfintita si al impodobirii lor cu aceleasi crengute sfintite de salcie.

Femeile trebuie sa aeriseasca lucrurile din casa prin scoaterea lor afara, in bataia soarelui. De asemenea, fetele care vor sa se marite anul in curs sunt sfatuite sa isi scoata zestrea afara, pentru chemarea ursitului.

Tot pentru fetele care vor sa isi intalneasca viitorul sot, traditia le sfatuieste sa fiarba busuioc in apa, la miezul noptii, iar cu aceasta apa sa se spele pe cap si apoi sa toarne apa la radacina unui par inflorit. Insa toate astea de la miezul noptii pana la venirea zorilor! Pentru ca nu trebuie uitata interdictia care spune ca de Florii sa nu te speli pe cap, altfel tot parul iti va albi peste noapte.

 

Ana Balan

Ana Balan

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!