Pâinea albă, un aliment care îți otrăvește sănătatea

by Ana Balan on May 6, 2017 Știați că 754 Vizualizari

Pâinea este alimentul de bază al românului. Un dușman de temut al siluetei, cu indice glicemic ridicat, pâinea din ziua de astăzi a devenit un aliment gol.

Obezitatea este una dintre cele mai răspândite boli ale prezentului. Ea se datorează în special consumului produselor cu un indice glicemic ridicat și specialiștii din întreaga lume trag semnale de alarmă cu privire la acest aspect. Cu toate acestea, populația la nivel global ignoră cu desăvârșire aceste aspecte, fie din lipsa informației sau chiar din sărăcie.

ROMÂNIA, PRIMUL LOC LA CONSUMUL DE PÂINE DIN EUROPA

Ţara noastră este pe primul loc în Europa la consumul de pâine, fiind preferata în special pâinea albă. Totuşi, chiar dacă arăta mai bine, pâinea albă şi „pufoasă” nu este deloc la fel de săţioasă precum cea fabricată din faina integrală. După procesare, faina albă rămâne cu puţine elemente nutriţionale, deoarece cele mai bune elemente nutritive sunt în taratele care se elimină în urma procesului de măcinare şi cernere.

Pentru a compensa pierderile survenite în urma procesării bobului de grâu, de multe ori, faina albă conţine aditivi chimici şi vitamine de sinteză. În aceste condiţii, pâinea albă, făcută din făină rafinată, golită de nutrienţi, devine o pâine moartă şi care, pe deasupra, provoacă multe neplăceri organismului.

PÂINEA, UN PRODUS TOXIC

În procesul de măcinare a grăunţelor, morile adaugă o serie de substanţe chimice cu efect de albire, foarte dăunătoare sănătăţii. Iată câteva din ele: oxid de azot, clor, clorură, peroxid de azot şi peroxid de benzoil, toate în amestec cu alte săruri chimice.

Fața soțului tău când te va vedea că arăți mult mai tânărăCu această dietă am slăbit 16 kg în 2 săptămâni fără să-mi refuz nimic!Pulpa acestui fruct va înlocui pasta de dinți și îți va albi dinții într-o săpt!

Agentul de înălbire oxid de clor, în combinaţie cu ce proteine mai rămân în făină după măcinare, produce un derivat chimic numit aloxan, substanţă utilizată de cercetători în laborator pentru a induce diabetul la animalele de experienţă (distruge celulele de tip „beta” din pancreas). Oxidul de clor, pe lângă faptul că distruge vitalitatea bobul de grâu, scurtează şi termenul de valabilitate al făinii (dat de prezenţa vitaminei E în germen, care este înlăturat), motiv pentru care în făină se adaugă şi o serie de conservanţi chimici.

Alte ingrediente toxice din pâine:

Propionatul de calciu – migrene sau crize de vezica biliară
Lactatul de calciu – stări de hipercalcemie şi insuficienţă renală
Acid sorbic – distruge vitamina B 12, poate cauza iritaţii
Bromatul de potasiu – greaţă, vărsături, diaree
Dextroza, glucoza – afectează pancreasul

Pe lângă toate acestea, pâinea albă are un indice glicemic atât de mare (70) încât organismul aproape că nu mai face diferenţa între această şi zahăr. În schimb, pâinea integrală are un indice mai mic (50) şi se asimilează mai greu, la fel ca în cazul cofeinei din ceai.

Carbohidraţii cu indice glicemic mare, cum sunt paştele, pâinea albă, cartofii şi zahărul, necesită o cantitate mare de insulină pentru a fi metabolizaţi. Astfel apar fluctuaţii de energie, kilograme în plus, dereglări ale metabolismului (diabet de gradul 2).

În procesul de preparare al fainei integrale se foloseşte întregul bob, astfel încât se păstrează elementele esenţiale din toate cele 3 părţi ale sale – germenul, membrana interioară şi membrana exterioară. În acest fel, ne folosim de întreaga valoare nutritivă a fiecărui bob: vitamine, minerale, antioxidanţi şi fibre.

Ana Balan

Ana Balan

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!