Știați că pe Lună se află un lanț muntos numit… Montes Carpatus?

by Ana Balan on May 8, 2017 Știați că 734 Vizualizari

Numele Carpaților are o vechime atât de mare încât nu se mai știe cu precizie cum suna cuvântul inițial care îi desemna pe acești munți maiestuoși, precum și ce sens avea. Foarte probabil, cuvântul Carpați are obârșii indo-europene, existând opinii potrivit cărora originile sale sunt identice cu ale albanezului karpe, care înseamnă „stâncă”.

Despre geto-daci, un istoric antic spunea că trăiau „nedeslipiți de munții lor”. Numele carpilor, războinicul neam al dacilor liberi, provine de la falnicii munți în care își duceau viața. E posibil, însă, ca, invers, denumirea munților să fi fost atribuită pornind de la numele acestui neam geto-dac.

Lanțul de stâncă al Carpaților constituie o adevărată coloană vertebrală a României, acești munți fiind cel mai sigur refugiu pentru strămoșii noștri, la vreme de restriște. Dacă n-ar fi existat Carpații, cine știe ce limbă s-ar fi vorbit pe teritoriul actualei Românii și cine știe ce popor ar fi stăpânit aceste meleaguri! Ceea ce prea puțini dintre români știu, este că există un lanț carpatic și… pe Lună. Afirmația pare incredibilă, dar adevărul, binecunoscut oricărui astronom, este că numele maiestuoșilor noștri munți a fost conferit unui lanț muntos de pe satelitul natural al Terrei.

În sudul imensului bazin selenar numit Mare Imbrium se află „Carpații de pe Lună”. Sau, mai precis, formațiunea selenară Montes Carpatus. Vârful cel mai înalt al „Carpaților” de pe Lună se ridică la 2400 de metri, o înălțime apropiată de cea a vârfului Caraiman (2384 m) – cel pe care se află binecunoscuta cruce ridicată în memoria eroilor din Primul Război Mondial.

Dacă, pe Terra, relieful montan a fost modelat de către cursurile de apă sau de către deplasarea ghețarilor după încheierea perioadelor de glaciațiune, în „Carpații de pe Lună” sunt prezente văi care au luat naștere într-un trecut extrem îndepăratat, pe când unele zone ale suprafeței selenare erau brăzdate de către râuri incandescente de lavă. Dacă munții Carpați ai Terrei s-au format cu câteva zeci de milioane de ani în urmă, lanțul Montes Carpatus este cu mult mai vârstnic, luând naștere acum circa trei miliarde și jumătate de ani.

Înălțimea medie a Carpaților lunari este asemănătoare cu altitudinea medie a Carpaților tereștri, atribuirea acestui nume pentru formațiunea selenară fiind o idee inspirată. Până acum, vârfurile din Carpații de pe Lună n-au fost botezate, cu excepția unuia singur, al cărui nume provine de la un astronom rus, A.P. Vinogradov (1895-1975). Fără a-i contesta meritele lui Vinogradov, s-ar putea spune că putea fi găsit, cu minime eforturi, un nume mai inspirat. N-ar fi o idee rea să fie acordat câte un nume pentru fiecare vârf din Montes Carpatus, pornind tot de la Carpații tereștri. Posibile nume, pentru munții de pe Lună, avem destule: Moldoveanu, Omu, Negoiu, Parângul Mare, Peleaga.

Ana Balan

Ana Balan

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!