5 dispozitive care consumă energie chiar şi atunci când sunt închise!

by Ana Balan on Jun 26, 2017 Știați că 741 Vizualizari

Știați că aparatele electrocasnice pot duce o viață “secretă” și pot continua să funcționeze chiar și atunci când le-ați stins? Da, foarte multe dintre dispozitivele pe care le folosim în viața de zi cu zi au propria lor viață chiar și după ce apeși butonul de alimentare pentru a le opri. Unii oameni încă mai au îndoieli dacă este indicat sau nu să scoată, de pildă, încărcătorul de la telefon din priză după ce mobilul s-a încărcat.

În acest articol, ți-am pregătit o serie de dispozitive electronice pe care le folosești zilnic și care continuă să consume energie electrică, în ciuda faptului că le-ai oprit. Iată care sunt acestea!

1. Un încărcător fără telefon

Un încărcător de telefon lăsat în priză fără a încărca efectiv un telefon consumă în jur de 1,2 W pe zi. El continuă să utilizeze energie electrică în ciuda faptului că nu are un alt dispozitiv atașat la celălalt capăt al firului. Deși consumul este minim, astfel încât nu îți afectează prea mult portofelul, sunt persoane care ar fi bucuroase să afle că ar putea economisi mai puțină energie electrică dacă ar scoate încărcătorul de telefon din priză.

2. O telecomandă de televizor digitală

O telecomandă consumă în jur de 22 de W pe zi. Telecomandele de televizor digitale continuă să funcționeze chiar și după ce le dezactivezi, și consumă în jur de 1 dolar de energie electrică per an. Cei mai mulți dintre oameni nici măcar nu se deranjează să pună telecomanda în standby, considerând că e suficient să oprească doar televizorul. Ghici ce? Acest fapt îți dublează de 5 ori costul enunțat mai sus.

Citeşte şi:  Ce se întâmplă dacă laşi încărcătorul de la telefon în PRIZĂ

3. Un televizor

Știai că apăsarea butonului de oprire nu face decât să trimită televizorul în modul de așteptare, dar nu îl oprește de fapt? Nu știai! Astfel, un televizor oprit consumă energie electrică în valoarea de 1 dolar pe an. Televizorul consumă circa 24 de W pe zi.

4. Calculatoare și laptop-uri

Calculatoarele și laptop-urile consumă în jur de 96 de W pe zi. Chiar și atunci când sunt închise, ele continuă de fapt să funcționeze. De aceea, în clipa în care le deconectezi de la priză, poți economisi până la 4 dolari pe an. Cei care își lasă calculatoarele sau laptop-urile în modul standby pot multiplica această sumă cu 1,5.

5. Dispozitivele cu temporizator

Acestea consumă 108 de W pe zi. Un detaliu puțin observat este că acel cronometru de lucru îți poate spune că dispozitivul este încă pornit. Prin deconectarea unui astfel de aparat, vei economisi cu până la 5 dolari pe an.

Citeşte şi:  Fapte incredibile care îţi vor demonstra că lumea e altfel decât o cunoşti

Ar trebui să deconectezi din priză toate aceste dispozitive?

Există oameni care cred că sumele de mai sus sunt relativ mici, așadar, nu le-ar afecta foarte mult bugetul, însă oamenii care nu au aceleași posibilități financiare sunt de părere că acele sume contează și pot face o diferență în bugetul lor. Dacă te întrebi cum este mai bine, să le oprești sau să le lași în priză, e bine să știi că simplul fapt de a le scoate din priză contează mai mult: un consum de creștere neașteptată a energiei electrice te poate lăsa atât fără bani, cât și cu o casă întreagă de dispozitive electronice arse.

Ana Balan

Ana Balan

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!