Știați că organismul vorbește și că trebuie să învățăm să-l ascultăm?

Recomandat by Ana Balan on Jul 4, 2017 Știați că 1190 Vizualizari

Michel Odoul: “Spune unde te doare și-ți voi spune de ce”

Alergiile, anorexia, bulimia, cancerul, febra, durerile de gât, inflamațiile, chisturile, migrenele, sciatica, spasmofilia, amețelile, toate sunt semnul că în interiorul nostru tensiuni puternice caută să se exprime.

Bolile unui om nu sunt rezultatul unei întâmplări sau al fatalității, ci un mesaj pornit din străfundul ființei lui, după cum afirmă Michel Odoul în lucrarea sa “Spune unde te doare și-ți voi spune de ce”.

La 8 ani după prima sa ediție, acest ghid care ne invită să descifrăm noi înșine limbajul corpului s-a bucurat de un succes răsunător.

Fiindcă nu face altceva decât să vorbească despre noi, despre micile dureri și despre marile suferințe, propunându-ne să depășim orice problemă de sănătate.

Bazându-se pe legătura strânsă dintre sistemul nostru imunitar și psihic, cartea lui Odoul, de fapt, un manual practic, ne ajută să înțelegem tot ceea ce ni se întâmplă legat de boli, mai precis, repet, ne învață să descifrăm limbajul trupului, ceea ce ne transmite el în cuvinte, strigătul lui.

Când ni se întâmplă ceva, boală sau accident, ce se petrece în realitate în acel moment în viața noastră? Suntem într-o interdependență cu tot ceee ce ne înconjoară?

Că le numim traumatisme, boli sau accidente, patologiile noastre au mereu un înțeles, chiar dacă nu reușim să-l decodăm.

Să luăm exemplul unui accident. În cazul în care mașina cuiva a derapat în ploaie înseamnă că acea persoană a făcut o greșeală de conducere. Și acest lucru poate fi, reflectând asupra a ceea ce l-a absorbit în acel moment, motivația accidentului.

Trecem la dureri fizice:

1.Genunchii

Să zicem că ne dor genunchii. Deschidem cartea semnată Michel Odoul și descoperim că “durerile de genunchi înseamnă că ne este greu să integrăm o emoție.” Acest lucru nu poate fi explicat doar prin faptul că am purtat tocuri prea inalte?

Da, poate fi un motiv mecanic, desigur, dar nu suficient. Întrebarea ce trebuie pusă este de ce purtăm tocuri așa de înalte și ce reprezintă ele. Vrem să fim moderne, fără să ne gândim la dicultățile create în mișcare?
“Genunchiul”, precizează Odoul, “este a doua articulație a piciorului care servește pentru a fi pliat la îndoire, la îngenunchere.

Este articulația smereniei, a flexibilității interioare, puterea profundă. […] Este semnul loialității, acceptării, ba chiar al supunerii. Genunchiul este “ușa acceptării”.

Prin urmare, este ușor de dedus că atunci când ne doare un genunchi înseamnă că avem dificultăți de pliere, de acceptare a unei anumite experiențe.

Genunchii simbolizează legătura dintre suflet şi personalitate. O problemă la genuchi indică refuzul de a evolua, o mândrie înmagazinată, încăpăţânare şi lipsă de flexibilitate.

Citește aici: O băutură care desfundă arterele și protejează împotriva bolilor cardiace!

2.Gâtul

Orice problemă legată de gât corespunde temerii de a întreba, de a ne exprima sentimentele sau un blocaj al creativităţii inspirate. Înseamnă neacceptarea schimbărilor, rigiditate, mânie ascunsă.

De aceea, preferăm să le stocăm în această parte a organismului, numită “vamă”, îmbolnăvindu-ne mai apoi (răgușire, dureri în gât, dificultăți la înghițire…).

Din tot ce am scris până aici, am trage concluzia că rădăcina unei boli este cea mai importantă cale pentru a ajuta un pacient să se vindece. De asemenea, am înțeles cum funcționează concret mecanismul.

Poate că vom fi capabili să descoperim dincolo de suferinţe “o boală creatoare”, adică o modalitate ce ne va ajuta să progresăm, să înțelegem că tot ce ne înconjoară ne vorbește, ne spune ce nu merge.

Oare vom găsi prilejul să ne ascultăm corpul mai cu atenție?

Ana Balan

Ana Balan

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!