Orașul unde 80% dintre locuitori trăiesc sub pământ

by Ana Balan on Mar 20, 2016 Știați că 1365 Vizualizari

Coober Pedy este un oraș minier aflat în sudul Australiei, cu o populație de 1.700 de locuitori. Aproximativ 80% din populație trăiește sub pământ, în case subterane tăiate în rocă, pentru a se proteja de temperaturile periculoase de aproape 50 de grade Celsius din timpul verii, relatează BBC.

Localitatea este numită uneori „capitala mondială a opalului” datorită zăcămintelor mari de opal, o piatră semiprețioasă, cu luciu sticlos.

Toate locuințele aflate sub pământ au galerii de ventilație care le permit locuitorilor să respire fără probleme. Unele case au pereți de culoare rozalie, aceasta fiind culoarea naturală a gresiei din zonă.

„Oamenii locuiesc în case subterane pentru a controla temperatura. Locuințele sunt calde în timpul iernii și răcoroase vara. Vara, temperaturile pot ajunge până la 50 de grade Celsius, dar temperatura dintr-o casă de aici rămâne constantă la 21-25 de grade Celsius”, a povestit pentru BBC Christine Henry, o locuitoare din Coober Pedy.

Casele au dormitoare, paturi, bucătărie, canapele, camere de zi și coridoare – exact precum o locuință obișnuită. Unul dintre lucrurile de care rezidenții trebuie să aibă grijă este să nu apară crăpături în pereți.

Orașul Coober Pedy se află într-o regiune cu climă deșertică. Din decembrie până în februarie, vremea este foarte caldă, temperaturile ajung constant la 35-36 de grade Celsius la umbră, iar uneori se formează furtuni de nisip. Nivelul anual de precipitații este foarte redus.

 

Conform wikipedia.org, numele „Coober Pedy” vine din termenul „kupa-piti”, care înseamnă „gaura omului alb” în limba aborigenilor din Australia.

Zăcămintele de opal din Coober Pedy au fost descoperite în anul 1915. De atunci, orășelul a furnizat cea mai mare parte din opalul de calitate existent la nivel mondial.

 

Intrarea într-o locuință subterană din Coober Pedy. Foto: Denisbin (Flickr / Creative Commons)

 

Librărie subterană în orașul Coober Pedy. Foto: Remi Du (Flickr / Creative Commons)

 

Locuință subterană în Coober Pedy. Foto: BRJ INC (Flickr / Creative Commons)

 

Magazin de bijuterii subteran din orașul Coober Pedy. Foto: Lodo27 (Wikimedia Commons)

 

Biserică catolică subterană din orașul Coober Pedy. Foto: Michael (Flickr / Creative Commons)

 

În orașul Coober Pedy, 80% dintre locuitori trăiesc în case construite sub pământ. Foto: Matt Malone (Wikimedia Commons)

 

Orașul coober pedy se află într-o regiune deșertică. Foto: Lodo27 (Wikimedia Commons)

Ana Balan

Ana Balan

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!