13 invenții strălucite care în câțiva ani au adus o mare favoare omenirii!

by Ana Balan on Jul 17, 2017 Știați că 1030 Vizualizari

Chiar dacă trăim în secolul științei și a tehnologiilor de mare performanță, în lume trăiesc sute de milioane de oameni care nu au acces la curent electric, apă și canalizare. Cu toate acestea datorită unor invenții geniale, viața acestor oameni a devenit mult mai ușoară și sigură.

Iată care sunt cele 13 invenții uimitoare, care au făcut lumea noastră mai bună:

1. Roata cu apă

 

Această roată a schimbat viața multor familii din India.

 

Roata nu este decât un butoi cu un volum de până la 100 litri, în care femeile și copiii pot aduce ușor apă potabilă de la distanțe mari.

2. Sticla cu lumină solară

 

Această invenție a fost creată pentru oamenii săraci din satele din Filipine, care nu sunt conectate la energie electrică.

 

Sticla conține un compus de fosfor care pe timp de ziuă acumulează în el lumina solară și o degajă noaptea.

3. Lumina gravitațională

 

Chiar și forța de gravitație poate fi transformată în lumină! Această invenție a fost creată de doi designeri din Londra.

 

Lămpile gravitaționale deja au început să fie produse în masă în Kenya. Astfel oamenii săraci din această țară vor putea beneficia de lumină gratuită pe timp de noapte.

4. Frigiderul natural

 

Cine a spus că un frigider necesită obligatoriu curent electric? Acest frigider compus din două ghiveciuri simple păstrează produsele la fel de proaspete ca frigiderul obișnuit.

 

Chiar și tu poți face un astfel de frigider natural. Pune un ghiveci mai mic în unul mai mare, iar spațiul dintre ele umple-l cu nisip umed. Acoperă ghiveciul cu un capac și frigiderul tău natural este gata!

5. Fascicolele de lumină

 

Aceste fascicole create pentru iluminatul stradal sunt făcute din bambus. Ele generează curent electric atunci când bate vântul, care le face să se rotească și să lumineze în același timp.

 

Chiar și tu poți face astfel de lămpi eoliene!

6. Panoul care transformă aerul în apă

 

Acest panou din Peru absoarbe umiditatea din aer și o transformă în apă potabilă. Pe zi acest panou generează aproximativ 100 litri de apă.

 

 

Acest panou este un proiect de caritate destinat familiilor sărace.

7. Cartea de băut

 

Fiecare filă a ”Cărții de băut” nu este altceva decât un filtru destinat filtrării apei. Acesta are capacitate de a nimici toate bacteriile din apă.

 

Filele conțin ioni de argint care pot omorî chiar și acele bacterii care provoacă moartea.

8. Toaleta de compost


 

Deșeurile metabolice sunt un minunat îngrășământ pentru plante.

 

Cu ajutorul aceste toalete speciale, deșeurile lichide și solide se transformă în îngrășăminte naturale pentru plante. Toaleta de compost este proiectată astfel încât ea elimină toate mirosurile urâte din deșeuri, așa încât ele pot fi reutilizate ulterior.

9. Cuptorul reactiv

 

Acest tip de cuptor necesită extrem de puțin combustibil.

 

El este o adevărată revelație pentru țările în care nu prea ai ce arde pentru a-ți putea găti masa.

10. Plita solară pentru gătit

 

De ce să folosești lemne, gaz, curent electric sau cărbuni pentru a găti ceva, când poți face asta gratuit și absolut ecologic cu ajutorul unei plite solare?


 

Este drept că aceste plite gătesc mâncarea mai lent, în schimb gătitul nu te costă nici un ban, un mare avantaj pentru oamenii săraci.

11. Pompa manuală de apă

 

Probabil și tu ai avut ocazia să bei apă pompată în acest fel. Pentru țările subdezvoltate aceste pompe sunt extrem de binevenite.

12. Tubul vieții

 

 

Acest tub poate transforma orice apă în apă potabilă. Tubul este portativ și trebuie să fie un obiect nelipsit dacă pleci într-un loc unde există deficit de apă potabilă.

13. Ochelarii universali

 

Cu ajutorul acestor ochelari nu mai ai nevoie să mergi la medic pentru ca acesta să-ți spună ce tip de lentile trebuie să porți și nu mai ai nevoie să schimbi lentilele periodic! Lentilele au la bază ulei de silicon a cărui cantitate o poți regula independent, pentru a vedea cât mai clar obiectele.

Care invenție ți-a plăcut cel mai mult? Spune-ne în comentarii.

Ana Balan

Ana Balan

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!