Top 5 cele mai vechi fotografii din lume

by Ana Balan on Jul 19, 2017 Știați că 1305 Vizualizari

Astăzi, în secolul XXI, fotografia poate fi numită pe bună dreptate o parte a vieții noastre, fiind folosită pe larg în majoritatea domeniilor de activitate socială, economică, informațională, artistică, de divertisment sau chiar de securitate națională. Mai mult decât atât – fotografia poate fi realizată astăzi în orice dimensiune, sub orice formă, în mers, în apă, în zbor, în variantă digitală sau în 3D. Utilizând această resursă zi de zi, ne este greu să ne imaginăm că acum 200 de ani, fotografia era un lux, de fapt, fiind accesibilă doar oamenilor înstăriți, realizându-se foarte greu și timp de câteva ore.

Istoria fotografiei este una foarte bogată și interesantă. Vă prezentăm în continuare câteva dintre cele mai vechi exemplare, care au devenit cunoscute în lumea întreagă.

1. Prima fotografie din istorie – aceasta a fost realizată într-o încăpere, în 1829, de către fizicianul francez Joseph Nicéphore Niépce, care a capturat imaginea curții interioare a casei, prin prisma ferestrei sale în Bourgogne, Franța. În anul 1963, fotografia a fost achiziționată de către Centrul Ransom de la Universitatea din Texas, păstrându-se acolo până în prezent.

2.Primul om fotografiat – imaginea a fost realizată în anul 1838, de către pictorul francez Louis Daguerre, considerat părintele fotografiei datorită tehnicii sale de fotografiere, numită daghereotipie. În fotografie poate fi recunoscut Bulevardul du Temple din Paris. Din cauza timpului lung de expunere necesar pentru realizarea unei fotografii, oamenii și caretele care circulau pe bulevard n-au apărut în imagine, căci pentru a apărea în fotografie, fiind subiecți în mișcare. Cu toate acestea, în colțul din stânga de jos a fotografiei, putem observa un bărbat în picioare, lustruindu-și pantofii. În comparație cu ceilalți pietoni grăbiți, el a stat suficient timp nemișcat pentru ca imaginea lui să fie imortalizată. Identitatea lui n-a fost dezvăluită, din păcate.

3. Prima fotografie auto-portret - a fost realizat în Philadelphia, în 1839, de către fotograful diletant Robert Cornelius. Acesta şi-a pus camera în spatele lămpii de gaz, a stat așezat în fața obiectivului aproximativ un minut și apoi s-a ridicat brusc, acoperind lentila. Astfel, fără să bănuiască, Robert a creat primul selfie din istorie.

4.Prima fotografie apărută în ziare – aceasta este imaginea unui arest făcut în Franța, în anul 1847. Poza reprezintă prima fotografie folosită vreodată la ilustrarea unei știri. A fost publicată un an mai târziu, în revista Journées illustrées, fiind păstrată și astăzi la muzeul d'Orsay din Paris.

5. Prima fotografie color – a fost făcută în anul 1861, de către fotograful englez Thomas Sutton, în colaborare cu fizicianul și matematicianul scoțian James Clerk Maxwell. Poza a fost utilizată drept mostră în timpul unei prelegeri a celebrului savant, reprezentând un arc de hârtie în trei culori. Tehnica creată este cunoscută astăzi sub denumirea de Sutton-Clerk, în cinstea celor doi entuziaști, având la bază combinația dintre culorile roșu, verde și albastru, cu scopul de a crea o singură imagine.

Exemplele de mai sus reprezintă davada vie a unui proces extraordinar și complex de evoluție, a entuziasmului și perseverenței savanților și primilor fotografi, datorită cărora astăzi putem să ne bucurăm dinn plin de minunile tehnologiei.

Ana Balan

Ana Balan

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!