Descoperire uimitoare:Atomii corpului nostru pot proveni din galaxii îndepărtate

by Ana Balan on Jul 29, 2017 Știați că 685 Vizualizari

Simulările cercetătprilor americani, realizate cu tehnologii de ultimă generație, sugerează că o mare parte din materia din Calea Lactee poate proveni din alte galaxii, procesul fiind denumit recent drept "transfer intergalactic".

Până acum, părea indubitabil și natural să presupunem că materia din care este compusă Calea Lactee a fost formată în interiorul galaxiei în sine, însă o serie de teste și simulări științifice de amploare par să contrazică acest lucru, descoperindu-se faptul că aproximativ jumătate din acest material ar putea fi de fapt derivat din alte galaxii îndepărtate.

Acest fenomen a fost descris și documentat pe larg de către un grup de astrofizicieni de la Universitatea Northwestern din SUA, care l-au denumit drept "transfer intergalactic". Se așteptată ca această descoperire să stârnească o nouă serie de cercetări științifice, menite să dezvăluie toate detaliile privind procesul de formare a galaxiilor și interconexiunea dintre acestea.

Cine a făcut descoperirea?

Cercetarea a fost condusă de Daniel Anglés-Alcázar, postdoctorand la Centrul de Explorare Interdisciplinară al Universității Northwestern. Prin implementarea simulărilor numerice sofisticate, astrofizicienii au ajuns la această concluzie intrigantă și au produs modele 3D reale de galaxii, urmărind formarea acestora de la cele mai vechi perioade cunoscute de evoluție cosmică (teoria Big Bang) până în prezent.

Cum a fost realizată cercetarea?

În procesul de studiu, au fost folosiți algoritmi complecși, de ultimă oră pentru a putea procesa totalitatea imensă de date și informații legate de modelele de achiziție a materiei în galaxii.

Prin analiza fluxurilor simulate de materie, doctorul Anglés-Alcázar și colegii săi au descoperit că exploziile produse în galaxii evacuează cantități enorme de gaze. Drept consecință, atomii sunt transmiși de la un sistem la altul prin vânturile galactice.

Pe lângă aceasta, cercetătorii au observat că fluxul de materie produs tinde să treacă de la sistemele mai mici la cele mai mari și poate contribui la formarea a până la 50% din substanță în unele galaxii.

Ce urmează?

Descoperirea făcută este una uimitoare și controversată, venind să răstoarne vechile concepții despre crearea galaxiilor, legătura dintre ele, ajungându-se astfel la concluzia că galaxia noastră poate, de fapt, să comunice și cu alte galaxii din univers.

Doctorul Anglés-Alcázar și colegii săi folosesc aceste dovezi pentru a sugera că originea materiei în galaxia noastră - inclusiv materia care formează soarele, pământul și chiar oamenii și ființele care trăiesc pe el - poate fi mult mai puțin de proveniență locală, cum se credea în mod tradițional. Rezultatele studiului științific au fost publicate în Notificările lunare ale Societății Astronomice Regale.

În unul dintre interviurile sale, Anglés-Alcázar afirma că "Este probabil ca o mare parte din materia ce stă la baza formării Căii Lactee să fi existat în alte galaxii, înainte de a fi deformate de un vânt puternic. Aceasta, drept consecință, a călătorit în spațiul intergalactic și, în cele din urmă, și-a găsit noua casă în Calea Lactee".

În urma cercetărilor realizate, echipa de astrofizicieni speră să continue să testeze predicțiile făcute prin simulările lor, folosind drept probe imagini din lumea reală, colectate cu ajutorul telescopului spațial Hubble și a altor dispozitive de observare de la nivelul solului.

Ana Balan

Ana Balan

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!