O eclipsă parţială de Lună va fi vizibilă în România timp de aproximativ două ore

Recomandat by Ana Balan on Aug 6, 2017 Știați că 643 Vizualizari

Eclipsa de Lună din 7 august 2017 va fi o eclipsă parțială, a doua din acest an. Este eclipsa cu numărul 62, din seria Saros 119, având magnitudinea penumbrală de 1,2886. În condițiile unui cer senin, eclipsa va fi vizibilă în Europa de Est, Africa, Asia și Australia.

Eclipsa  va fi vizibilă timp de aproximativ două ore, iar la Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Urseanu", care va fi deschis intre orele 21.00 si miezul noptii, vor putea fi vazute si planetele Jupiter si Saturn, informeaza News.ro.

Eclipsa va avea maximul la ora 21.20, cand partea de jos a discului selenar va capata o culoare portocalie-rosiatica.

Fenomenul va incepe la ora 18.49, cand Luna inca nu a rasarit. Luna va intra in penumbra Pamantului la ora 20.22, cand rasare dinspre orizontul est-sud-est. Din acest moment, eclipsa va putea fi observata si din Romania.

Luna va iesi din penumbra Pamantului la ora 22.18, iar eclipsa se va incheia la 23.51.

O eclipsă de Lună are loc atunci când Luna, în mișcarea ei în jurul Pământului, intră în umbra acestuia. Aceasta se întâmplă când Soarele, Pământul și Luna sunt aliniate suficient de exact (eclipsă parțială). Întotdeauna „faza” Lunii la o eclipsă de Lună este cea de Lună plină. Timpul și durata ei depind de poziția relativă și poziția de pe linia nodurilor.

Harta vizibilității o vedeți mai jos.

 

O „eclipsă parțială de Lună” apare atunci când numai o porțiune din Lună intră în umbra Pământului. Când întreaga suprafață a Lunii trece în umbra Pământului asistăm la o „eclipsă totală de Lună”. Viteza Lunii prin umbra Pământului este de un kilometru pe secundă (3600 km/h), și trecerea poate dura în total aproape 107 minute. Totuși timpul de la primul contact al Lunii cu conul de umbră al Pământului până la ultimul contact este mult mai mare, putând dura chiar și 6 ore. Cea mai lungă eclipsă totală lunară dintre 1000 î.Hr. și 3000 d.Hr. a durat 1 oră, 47 minute, 14 secunde și a avut loc în anul 31 mai 318. Distanța relativă între Pământ și Lună în momentul eclipsei poate afecta durata ei. În mod particular, când Luna este la apogeu (punctul cel mai îndepărtat față de Pământ de pe orbita Lunii), distanța orbitală a Lunii este mai mică. Diametrul umbrei nu scade așa de mult odată cu distanța.

Ana Balan

Ana Balan

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!

Interesante