15 curiozități despre sare,tu cate știai?

by Ana Balan on Aug 15, 2017 Știați că 2889 Vizualizari

Sarea este cel mai folosit condiment din bucătărie, fiind folosit în întreaga lume. Faptul că e înscris în tabelului lui Mandelev ca NaCl (clorură de sodiu), știați deja, așa că vă prezentăm și alte lucruri mai puțin cunoscute despre acest condiment.

1. Știați că sarea este singura rocă pe care oamenii o consumă?

2. Ultima etapă din purificarea combustibilul pentru avioane (cherosenului) constă în amestecarea cu sare pentru a eliminarea oricărei urme de apă din el înainte de a-l folosi.

3. Copiii până la vârsta de 4 luni nu simt gustul sărat.

4. În Bolivia există un „lac” de sare, Salar de Uyuni din Bolivia care este cea mai mare câmpie de sare din lume. Aceasta are în jur de 10.000 km pătrați și este și cea mai mare oglindă naturală a lumii.

5. Un om adult e obişnuit să consume în jur de zece grame de sare în fiecare zi, în medie.

6. Deși multă lume crede că soldații romani erau plătiți în sare, aceștia erau de fapt plătiți în monede normale.

7. În Etiopia până în secolul al XX-lea sarea era folosită ca monedă de schimb.

8. Doar un mic procent din producția mondială de sare este destinat pentru consum. De exemplu, in SUA doar 6% din sarea care se extrage din pământ sau apă de mare este destinată consumului uman. Restul este folosit în industria detergenților, plasticului, conbustibilului pentru avioane etc.

9. Știați că mexicanii folosesc sarea și lămâia pentru a masca gustul unei tequilla de slabă calitate? O tequilla bună, este consumată fără sare și fără lamâie, asemănătoare unui  whiskey de calitate superioară.

10. Știați că în Evul Mediu sarea era atât de scumpă încât era denumită „aur alb”?

11. Sarea poate fi letală omului. Acest lucru se întâmplă dacă o persoană consumă mai multă sare decât greutatea sa în grame, adică dacă are de exemplu 60 kg, aceasta ar fi de 60 grame de  sare.

12. Sarea de mare și sarea de masă au aceeași cantitate de sodiu, iar sodiul este compusul care face sarea periculoasă pentru organismul uman.

13. 100 ml de apă de mare conţine 2,5 grame de sare.

14. Palacio de Sal Hotel and Spa este un hotel din Bolivia ce este construit în întregime din sare

15. In secolul XVII sarea era de patru ori mai scumpa decat carnea de vita

Ana Balan

Ana Balan

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!