Știați că...Mierea de albine nu trebuie pusă în băuturile fierbinți

by Ana Balan on Sep 7, 2017 Știați că 731 Vizualizari

Mierea de albine, încă din cele mai vechi timpuri, a fost considerată un aliment al zeilor. Acest nume i-a fost atribuit datorită calităților sale curative.

Mierea este utilizată, de mai bine de 4000 de ani, ca medicament, aliment, dar și ca remediu al pielii. În lume, există peste 20000 de specii de albine, dintre care, în Europa, sunt peste 2000.

PROPRIETĂȚI ALE MIERII

Mierea de albine este cel mai puternic energizant natural cunoscut, o explozie de vitamine şi minerale, printre care vitaminele A, B, C, D, K, magneziu, calciu, potasiu sau fosfor. Însă dincolo de proprietăţile curative atât de bine cunoscute de noi toţi, cum ar fi cele antiseptice, antioxidante, antibiotice, tonice sau de stimulare a metabolismului, mai există câteva secrete legate de consumul de miere, care ne pot fi de real folos.

Printre altele , mierea de albină este folosită pentru creşterea energiei atât de necesare, pentru întărirea sistemului imunitar, că adjuvant în răceli, în arsuri sau diverse răni, dar şi pentru prepararea unor măşti dermato-cosmetice.

CE SE ÎNTÂMPLĂ CU MIEREA LA CALD?

Numeroase persoane înlocuiesc zahărul cu mierea. Greșeala cea mai mare este că o introduc în băuturile calde fără să știe că mierea își pierde din proprietăți.

Atunci când zaharurile sunt supuse temperaturilor înalte pot apărea două fenomene de transformare a acestora:

– procesul de rumenire: reacţia dintre aminoacizi şi zahăr. Se întâlneşte în multe dintre produsele pe care le mâncăm zi de zi: pâinea albă, pâine prăjită, carnea friptă la grătar sau friptura rumenită la cuptor, wiskey, bere şi cafea, lapte praf sau condensat, sirop de arţar, biscuiţi şi dulciuri pe bază de făină albă.

-caramelizarea, este un proces de piroliza (procedeu de transformare sau de descompunere termică a compuşilor sau a substanţelor chimice organice – care implică schimbarea simultană, ireversibilă, a compoziţiei chimice şi a fazei fizice a compusului – în condiţii de temperaturi înalte şi fără aer).

Sfatul nutriționalilor este să consumăm mierea în băuturi ale căror temperatură să nu depășească 40 de grade Celsius. Altfel, proprietățile sale curative dispar pentru că enzimele sunt pur și simplu topite. Mai mult de atât, orice aliment pus în apă fierbinte descarcă un compus toxic, numit HMF.

Mierea trebuie consumată în starea sa naturală, fără ca să fie amestecată în ceaiuri sau cafele.

MIEREA ÎN CELE MAI VECHI TIMPURI

Cele mai vechi însemnări ale folosirii mierii că aliment datează în urmă cu 5000 de ani. În Egiptul Antic şi în Roma Antică, mierea era folosită ca îndulcitor pentru prăjituri, biscuiţi şi alte delicatese, în lipsa zahărului. Şi acestea sunt doar câteva exemple.

Egiptenii din antichitate foloseau mierea ca un îndulcitor, ca un cadou pentru zeii lor și chiar ca un ingredient la îmbălsămare. Turte de miere au fost coapte de egipteni și folosite ca ofrandă să împace zeii. Grecii, de asemenea, au făcut prăjituri cu miere și le-au oferit zeilor.

Grecii au văzut mierea nu numai ca un aliment important, ci și ca un medicament pentru vindecare. Cărțile de rețete grecești erau pline de dulciuri și prăjituri făcute din miere. Brânzeturile au fost amestecate cu miere pentru a face prăjituri cu brânză, descrise de Euripide în secolul V I.C. ca fiind „cufundate cel mai bine în mierea bogată a albinelor de aur.”

Ana Balan

Ana Balan

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!