Cea mai valoroasa moneda din lume

by Ana Balan on Jun 19, 2018 Știați că 1230 Vizualizari

 Cea mai valoroasa moneda din lume aparţine unei ţări bogate, care are în pământ o comoară naturală, unii dintre cei mai înstăriţi locuitori şi, în consecinţă, deţine şi cea mai valoroasa moneda din lume. Este vorba despre Kuweit, al cărei dinar valorează in jur de 3,3 dolari.

Dinarul kuweitian a fost introdus în 1961, în locul vechii monede numite „rupie”. Valoarea sa iniţială a fost egală cu cea a unei lire sterline.

După invadarea Kuweitului de către Irak în 1990, dinarul kuweitian a fost înlocuit cu cel irakian şi cantităţi imense de bancnote au fost distruse sau furate. După eliberare, moneda kuweitiană a fost reintrodusă, banca centrală tipărind noi bancnote.

De la introducerea în circulaţie, în 1961, au fost emise cinci serii de bancnote. Prima a circulat până în anul 1982 şi a avut şi subdiviziuni :jumătatea de dinar și sfertul de dinar

După îninţarea Băncii Naţionale din Kuweit, în 1970, au fost introduse noi bancnote, ind emise hârtiile de 5 şi 10 dinari. A treia emisie de bancnote a introdus hârtia de 20 de dinari, care este şi cea mai valoroasă.

După Războiul din Golf, Banca Naţională a folosit, la tipărirea noilor bancnote, tehnologii occidentale, avansate pentru a împiedica falsicarea.

Astăzi, dinarul kuweitian este cea mai valoroasa moneda din lume, reprezentând 3,30 dolari, 2,8 euro sau 13 lei româneşti. Îţi place articolul? Distribuie-l prietenilor tăi! 

Ana Balan

Ana Balan

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!