Cum te schimbă deconectarea de la tehnologie

Recomandat by Ana Balan on Apr 20, 2016 Știați că 1128 Vizualizari

Azi pare aproape imposibil să stai departe de dispozitivele electronice, însă momentele de respiro, de deconectare de la acestea aduc o serie de beneficii pentru care merită să lași din mână, măcar pentru câteva ore, smartphone-ul, tableta sau laptopul.

Un experiment inedit, realizat de Kate Unsworth, CEO la compania Kovert, dedicată creării de produse pentru „managementul vieții digitale”, a urmărit ce se schimbă în viețile oamenilor atunci când renunță pentru câteva zile la telefonul mobil. Ea a invitat 35 de persoane care ocupă funcția de CEO, într-o excursie de câteva zile în Maroc. Dacă în prima zi a călătoriei acestea au avut acces nestingherit la telefoanele lor mobile, în următoarele zile au fost rugate să renunțe la ele. În tot acest timp, s-au aflat sub supravegherea unei echipe de neurologi sub acoperire, care le-au studiat comportamentul. Rezultatele au fost surprinzătoare.

Experții au observat că memoria participanților a funcționat mult mai bine, după doar câteva zile în care aceștia nu au folosit dispozitivele electronice. Voluntarii au reținut cu ușurință detaliile apărute în conversații. Creierul lor a putut procesa mult mai ușor informațiile primite, pentru că participanții s-au concentrat pe conversație și atenția lor nu a mai fost distrasă de alte dispozitive, cred cercetătorii.

Și calitatea somnului a crescut, iar participanții s-au trezit odihniți chiar dacă nu au avut mult timp la dispoziție pentru a dormi. Motivul este acela că, fără telefoanele mobile, aceștia nu au mai fost expuși, înainte de culcare, la lumina albastră emisă de dispozitive, explică experții. De altfel, studiile anterioare au arătat că folosirea smartphone-urilor înainte de culcare poate inhiba somnul. Cercetătorii de la Universitatea din Washington au observat că lumina albastră emisă de telefoanele mobile alterează producția de melatonină, cu rol esențial în reglarea somnului și a ritmului circadian. „Smartphone-urile sunt aproape perfect concepute pentru a strica somnul”, scria unul dintre autori, prof. asistent Cristopher Barnes, în Harvard Business Review.

Au fost suficiente trei zile fără smartphone pentru ca postura participanților să se schimbe dintr-una aplecată, cu ochii ațintiți în ecranul dispozitivului, într-una mai dreaptă, mai deschisă. Modificarea este foarte importantă pentru sănătate, mai ales că, anterior, s-a demonstrat că poziția adoptată în timpul folosirii telefonului mobil este dăunătoare la nivelul gâtului și al coloanei vertebrale, cauzând dureri și crescând riscul dezvoltării unor probleme medicale ce necesită intervenții chirurgicale.

Adoptarea unei posturi drepte, în care capul e îndreptat înainte, nu în jos, a încurajat contactul vizual între oameni și a transmis semnale care ajută la stabilirea unor relații cu cei din jur. „Par mult mai accesibili atunci când intră într-o încăpere”, a explicat Unsworth, pentru Fast Company.

Lipsa telefoanelor mobile a încurajat și conversațiile mai lungi și sudarea relațiilor. Asta pentru că, fără aceste dispozitive, oamenii au avut mai mult timp pentru a vorbi între ei, a povesti, a se descoperi unul pe altul și a construi conexiuni. În special motorul de căutare Google s-a dovedit a fi dăunător comunicării între oameni, pentru că oferă răspunsul la oricare curiozitate cu doar câteva click-uri. Fără acest instrument, participanții au fost nevoiți să caute singuri explicații și să facă, împreună, raționamentele. „Acestea sunt conversațiile care formează cu adevărat legături între oameni. Poți cunoaște cum gândește cineva și nu e o conversație pe care cineva a purtat-o anterior, e atât de antrenantă și memorabilă”, punctează Unsworth.

Nu în ultimul rând, în lipsa tehnologiei, se nasc noi perspective. În urma experienței trăite departe de dispozitivele electronice, unii participanți au decis să ia măsuri prin care să își îmbunătățească viața, atât pe plan personal, cât și profesional.

„Pare grandios să spui asta, dar mulți dintre oaspeții noștri au spus că a fost o experiență care le-a schimbat viața. Au spus că vor să își schimbe definitiv obiceiurile digitale, prin deconectarea de la tehnologie în timpul nopții și în weekenduri. Au vrut să introducă o parte din beneficiile detoxifierii digitale din viața lor de zi cu zi”, conchide Unsworth.

Pictures

Ana Balan

Ana Balan

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!