Curiozități Geografice

Recomandat by Ana Balan on Apr 25, 2016 Știați că 1103 Vizualizari

Geografia e o știință plină de lucruri interesante și de rarități. Dacă tot are atât de multe de spus, hai să îți spun câteva curiozități geografice:

1. Cel mai lung nume al unui loc este Krung thep maha nakorn amorn ratana kosinmahintar ayutthay amaha dilok phop noppa ratrajathani burirom udom rajaniwesmahasat harn amorn phimarn avatarn sathit sakkattiya visanukamprasit și se află în Tailanda. Are 163 litere.


2. Cel mai scurt nume este Å și e găsit atât în Suedia, cât și în Norvegia. Înseamnă râu.


3. Cel mai mare oraș ca suprafață din lume e Hulunbuir, Mongolia. Acesta are o suprafață de 265.953 km pătrați.


4. Cea mai ridicată temperatură din lume s-a înregistrat în El Azizia, Libia și a fost de 57.7 grade Celsius, iar cea mai scăzută s-a înregistrat în Vostok, Antarctica, -92 grade Celsius.


5. Deși Vârful Everest (8848 m) este cel mai înalt din lume raportat la nivelul mării, Muntele Chimborazo (6,268 m) este cel mai apropiat de lună, fiind situat la Ecuator.

Muntele Chimborazo 


6. Alaska este cel mai nordic, vestic și estic stat al Americii. Asta pentru că este singurul stat care intră în emisfera estică și în cea vestică.


7. Îmbinarea plăcilor tectonice de pe fundul oceanului Atlantic formează cel mai lung lanț muntos din lume (peste 7000 km lungime). Singura parte care iese de sub apă este Islanda.


8. Ghețarii păstrează între 70 și 80% din toată apa dulce din lume. 99% dintre acei ghețari sunt în Antarctica și Arctica.


9. Între 1811 și 1812, trei cutremure cu magnitudini de peste 8 grade pe scara Richter au făcut ca râul Mississippi să curgă în amonte.


10. Cea mai adâncă groapă săpată de om este de 12261 m și a fost făcută în scop științific. Gaura de foraj de la Kola, Rusia, a contribuit la descoperiri științifice importante, precum și o acumulare importantă de hidrogen (atât de mare încât pământul fierbea cu eliminarea hidrogenului din el).

Ana Balan

Ana Balan

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!