46 de curiozităţi despre corpul uman

Recomandat by Balan Denis on May 9, 2016 Știați că 4349 Vizualizari

Corpul uman în sine este ceva incredibil. Unele dintre aceste curiozităţi despre corpul uman sunt greu de crezut, dar acesta într-adevăr se întâmplă chiar acum în corpurile voastre.

Curiozități despre corpul uman

1. Degetele umane sunt atât de senzitive, că dacă degetele noastre ar fi fost de mărimea Pământului, ai putea simţi diferenţa dintre o casă şi o maşină.

2. Cu cele aproximativ 100 000 de kilometri de vase sangvine în interiorul corpului uman se poate înconjura Pământul de două ori şi jumătate.

3. Ochiul uman este atât de sensibil că dacă Pământul ar fi fost plat, era să fiţi capabili de a observa o lumânare pâlpâind noaptea de la o distanţă de până la 48 kilometri.

4. Impulsurile nervoase călătoresc, de la, şi spre creier cu o viteză de până la 400 kilometri pe oră, mai rapid ca o maşină de curse Formula 1.

Curiozități despre corpul uman

5. Când roşiţi pe obraji, mucoasa stomacului vostru deasemenea se roşeşte.

6. Creierul uman poate citi până la 1000 de cuvinte pe minut.

7. În interiorul buricului mii de bacterii formează un ecosistem de mărimea unei întregi păduri tropicale.

8. Când suntem îndrăgostiţi, creierul uman eliberează acelaş cocktail de neurotransmiţători şi hormoni, care sunt eliberate de amfetamine. Aceasta duce la mărirea ritmului cardiac, pierderea poftei de mâncare şi a somnului, şi intensifică sentimentele de excitare.

9. Voi puteţi vedea lumina ultravioletă, doar că această capacitate este filtrată de cristalinulochiului. Unii oameni care au suferit o intervenţie chirurgicală pentru eliminarea cristalinului ochiului pot detecta lumina ultravoiletă.

10. Un adult este format din 7 000 000 000 000 000 000 000 000 000 (7 octilioane) de atomi. Pentru perspectivă, în galaxia noastră există un număr „nenorocit” de 300 000 000 000 (300 miliarde) de stele.

11. Muşchii noştri sunt de fapt cu mult mai puternici decât par să fie. Puterea noastră este limitată pentru a proteja tendoanele şi muşchii noştri de auto-vătămare. Această limită poate fi depăşită în timpul afluxului mare de adrenalină, timp în care unii oameni au ridicat bolovani mari sau chiar autoturisme de pe ei înşişi.

Curiozități despre corpul uman

Suntem cei mai rezistenţi de pe planetă

12. Noi oamenii, suntem cei mai buni alergători de lungă distanţă de pe planetă. Mai buni decât orice animal cu patru picioare, ce ne face să fim cei mai rezistenţi printre animale. De fapt, mii de ani în urmă oamenii au folosit această prioritate pentru urmări prada până când ea murea epuizată, o practică folosită şi acum de unele triburi din Africa.

13. Părul unui cap bogat este suficient de puternic pentru a susţine 12 tone.

14. În 30 de minute corpul uman emite suficientă căldură pentru a aduce 4 litri de apă la fiebere.

15. Noi avem acelaş număr de fire de păr pe corpul nostru ca şi un cimpanzeu. Cele mai multe sunt inutile şi atât de subţiri că sunt invizibile.

Copul uman – ca urmare a Big Bangului

16. Atomii care alcătuesc corpul uman astăzi sunt aceeaşi atomi care sau format în timpul Big Bang-ului 13.7 miliarde de ani în urmă. Fiecare atom din corpul vostru are o vârstă de miliarde de ani.
Hirogenul este cel mai răspândit element în univers şi cel mai important din corpul nostru, şi sa produs nemijlocit în procesul big bangului. Atomii mai grei aşa ca carbonul şi oxigenul au fost plăsmuite în stele 7-12 miliarde de ani în urmă şi se răspândeau în spaţiu când stelele explodau. Unele din aceste explozii au fost atât de puternice încât au produs, de asemenea, elemente mai grele decât fierul, care steaua nu le poate produce. Aceasta înseamnă că componentele corpului vostru sunt într-adevăr vechi: voi sunteţi pulbere de stele.

Curiozități despre corpul uman

17. Osul uman este la fel de puternic ca şi granitul. Un bloc de os de mărimea unei cutii de chibrituri poate suporta nouă tone de greutate.

Creierul – cel mai puternic calculator

18. Dacă creierul uman ar fi fost un calculator, ar putea efectua 38 mii de trilioane de operaţii pe secundă. Cel mai puternic supercomputer din lume , BlueGene, poate gestiona doar 0.002% din asta.

19. Muşchii care participă la focalizarea ochilor se mişcă în jur de 100 000 de ori pe zi. Pentru a da muşchilor de la picoare un antrenament similar, veţi avea nevoie de a merge 80 de kilometri.

Curiozități despre corpul uman

20. Pentru fiecare kilogram de mușchi sau grăsime câștigați, corpul vostru creează 11 metri de noi vase de sânge.

21. ADN-ul oamenilor este la 50% similar cu cel a bananelor.

22. Singurătatea este fizic dureroasă. Așa cum aveți tendința de a evita o durere fizică, este și o tendință similar de puternică de a comunica și a căuta companie cu alții – în scopul de a evita durerea de singurătate.

Corpul uman curiozitati

Spermatozoidul uman – ca purtător de informaţie

23. Un singur spermatozoid uman conține 37.5 mb de ADN masculin necesar de a creea un copil uman. Aceasta înseamnă că o ejacuare medie transferă 1 500 de terabytes de informație.

24. Corpul vostru produce 25 de milioane de celule noi în fiecare secundă. Fiecare 20 de secunde corpul vostru produce mai multe celule ca întreg numărul populației Uniunii Europene.

25. Oamenii sunt bioluminiscenți și strălucesc în întuneric. Lumia care o emitem este de 1000 de ori mai slabă decât ochii noștri umani sunt capabili să perceapă.

Corpul uman curiozitati

26. Corpul uman leapădă în jur de 20 kilograme de piele în decursul vieții. Reânoind complet stratul exterior al pielei în fiecare lună.

27. Într-o zi sângele nostru călătorește în jur de 19 000 de kilometri prin corpul nostru. Aceasta este de patru distanța de la o coastă la alta a Statelor Unite ale Americii.

28. Conectarile dintre neuronii din creierul uman au o structură asemănătoare cu structura universului. Altfel spus, creierul nostru este modelat asemeni universului.

29. Aproximativ 90% din celule din care sunt formați oamenii nu sunt „umane” de origine. Suntem în cea mai mare parte ciuperci și bacterii.

Corpul uman curiozitati

30. Împreună cu cele cinci simțuri tradiționale, auzul, vederea, mirosul, pipăitul și gustul, oamenii au alte 15 „simțuri”. Acestea sunt echilibrul, temperatura, durerea și timpul, precum și simțurile interne de asfixiere, sete și plentitudine.

31. Sunteți un pic mai bogat decât ați putea crede. În interiorul fiecăruia din noi sunt aproximativ 0,2 miligrame de aur, dintre care cea mai mare parte se află în sânge, aveți nevoie de sângele a aproximativ 40 000 de oameni pentru a colecta suficient aur pentru a face o monetă de 8g.

32. Creierul uman folosește 20% din oxigen și calorii consumate de întreg organismul nostru, necătând la faptul că el reprezintă doar aproximativ 2% din masa corpului unui adult.

33. Dacă de întins cele 300 milioane de capilare din plămânii noștri de la un capăt la altul, ele se vor extinde pe o distanță mai mare de 2000 kilometri, ce constitue distanța de la București până la Paris.

34. Unele femei pot vedea mai multe culori decât orcine altcineva. Majoritatea oamenilor au trei tipuri de receptori de culoare pentru a vedea, în timp ce unele femei au patru sau chiar cinci tipuri de receptori și pot vedea o gamă mai largă de culori.

Corpul uman curiozitati

35. O afecțiune numită sinestezie poate face ca simțurile să se suprapună. Cu alte cuvinte, unii oameni pot gusta cuvinte sau aude culori.

36. Necesitatea de a respira atât de mult se datorează dioxidului de carbon acumulat, decât nevoii de oxigen. Dacă ar fi existat o altă modalitate de a scăpa de dioxidul de carbon din sânge, ne-ar fi suficient să respirăm cu o rată de aproximativ o dată pe minut.

37. Plânsul atenuează stresul și permite oamenilor de a reduce sentimentele de furie și tristețe. El întradevăr fizic ne ajută să ne eliberăm de sentimentele negative.

38. Apendicile are o prestație rea. El dese ori este tratat ca o parte a corpului care și-a pierdut funcția milioane de ani în urmă. Tot ce pare să facă el acum, este ocazional sa se infecteze și să cauzeze apendicita. Însă recent s-a descoperit că apendicile este foarte util pentru bacteriile care ajută la digestie. Ele îl folosesc pentru ași lua un răgaz de la activitatea frenetică din intestin, într-un oarecare fel este folosit pentru reproducerea și menținerea numărului de bacterii necesar în intestin. Așa dar tratațivă apendicele vostru cu respect.

Cromozomul – cea mai mare moleculă

39. Practic tot este format din molecule. Acestea variează după mărime de la perechi simple de atomi, așa ca molecula de oxigen, la structuri organice complexe. Dar cea mai mare moleculă din natură se află în corpul vostru, aceste este cromozomul. O celulă normală umană are 23 de perechi de cromozomi în nucleele sale, fiecare din care are o moleculă ADN foarte lungă. O cromozomă conține aproximativ 10 miliarde de atomi.

40. De asemenea noi producem diferite lacrimi după structură în funcție de motivul pentru care plângem. Când punem sub microscop lacrimele din urma durerii, speranței sau a cepei toate sunt unice după structură și diferă de la caz la caz.

Corpul uman curiozitati

Lacrimi cauzate de durere, suferință, sub microscop

Corpul uman curiozități

Lacrimi cauzate de speranță, sub microscop

Corpul uman curiozități

Lacrimi din urma tăerii cepii, sub microscop

41. „Pielea de găină” este o moştenire de la predecesorii noştri. Ea apare la contracţia muşchilor de la baza firelor de păr, facând părul sa fie mai ridicat. Cu o acoperire decentă de blană, acest lucru ar face-o să fie mai zburlită, acumulând mai mult aer şi creând astfel un strat izolator bun. Dar cu părul subţire de pe corpul unui om, aceasta doar face ca pielea noastră să aibă un aspect ciudat.

Deasemeni acest efect de zburlire apare atunci cănd suntem speriaţi sau suntem într-o stare emoţională mare, aşa ca nostalgia. Multe mamifere zburlesc blana când sunt ameninţate, pentru a avea un aspect mai mare şi periculos. Strămoşii noştri deasemenea au folosit efectul cu acest scop, însa în procesul evoluţiei a devenit mai puţin important.

Curiozităţi despre corpul uman în spaţiu

42. Dacă de crezut filmelor sci-fi, cu organismul nostru se vor întâmplă lucruri teribile dacă va fi aruncat din nava spaţială fără costumul spaţial. Dar aceasta în cea mai mare parte este ficţiune. Va fi un oarecare disconfort din cauza că aerul din corpul nostru se va extinde, dar nici un fel părţi ale corpului care explodează, cum iubeşte Hollywoodul, nu vor fi. Deşi lichidele fierb în vid, sângele este menţinut sub presiune de sistemul circulator şi totul va fi destul de bine.
Şi deşi în spaţiu este foarte rece, corpul nostru nu va pierde căldura extrem de repede. Termosurile au demonstrat, vidul este un bun izolator.

43. Colapsul atomic – atomii care alcătuiesc corpul nostru sunt în mare parte spaţiu gol, deci necătând la numărul lor mare, ei pot fi comprimaţi într-un volum foarte mic. Nucleul, care constitue cea mai mare parte a materiei dintr-un atom, este întratât de mic în comparaţie cu întreaga structură, precum o musca într-o catedrală. Dacă să eliminăm tot spaţiul atomic gol, corpul nostru s-ar potrivi cu un cub cu o muchie ce va măsura mai puţin de 1/500 mii centimetri pe fiecare parte.Stelele neutronice sunt formate din materie care a fost supusă exact acestui tip de compresie. Un singur centimetru cub de materie a stelei neutroncice cântăreşte în jur de 100 milioane de tone.

44. Respingerea electromagnetică
Atomii care alcătuesc materia nu se ating. Cu cât mai tare ei se apropie unul de altul, cu atât mai mare este respingerea dintre sarcinele electrice a părţilor lor componente. E ca şi cum a încerca de a uni polii a doi magneţi puternici cu aceaşi sarcină, sarcina pozitivă cu cea pozitivă. Acest lucru este valabil chiar şi atunci când obiectele par a fi în contact. Când staţi pe scaun, voi nu îl atingeţi. Voi plutiţi la o distanţă mică deasupra, suspendaţi de respingerea dintre atomi. Această forţă electromagnetică este mult mai puternică decât forţa de gravitaţie – în jur de miliarde, miliarde şi miliarde de ori mai puternic.

45. Sânge roşu – Când vedeţi scurgeri de sânge dintr-o tăietură a degetul, s-ar putea că presupuneţi că este de culoare roşie din cauza că conţine fier, cel mai degrabă din motivul că rugina are o nuanţă roşiatică. Dar prezenţa fierului este doar o coincidenţă. Culoarea roşie apare deoarece fierul este înconjurat de un inel de atomi în hemoglobină numit profirină şi anume forma acestei structuri produce această culoare. Cât de roşie este hemoglobina depinde de faptul dacă este oxigen legat de aceasta. Atunci când oxigenul este prezent, se schimbă forma profirinei, oferind celulelor roşii din sânge o nuanţă mai vie.

Curiozităţi ADN uman

46. Surprinzător, nu tot ADN-ul din cromozomii noştri vine de la strămoşii noştri evolutivi, o parte din el a fost îprumutat din altă parte. ADN-ul nostru include genele de la cel puţin opt retroviruşi. Acesta este un fel de virus care foloseşte mecanismul celulei de codificare a ADN-ului pentru a prelua o celulă. La un moment dat a istoriei omenirii, aceste gene au fost încorporate în ADN-ul uman. Aceste gene virale în ADN-ul omului răspund acum de funcţii importante în reproducerea umană, dar ele au fost absolut străine pentru strămoşii noştri genetici.

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!

Interesante