5 locuri extreme de pe Pamant

Recomandat by Ana Balan on May 13, 2016 Știați că 1418 Vizualizari

 Cu totii stim ca planeta noastra este incredibil de frumosa, ca exista locuri extreme ce ofera peisaje minunate si informatii care te fac sa ridici din sprancene si sa vrei sa afli si mai multe despre asta. Mai jos gasiti 5 dintre locurile extreme de pe Pamant. Si va intreb, cum sa nu va fascineze asa ceva?

 

1. Cea mai veche roca de pe Pamant

 

Desi multe locuri din lume cer pozitia de frunte pentru regiunea cu cele mai vechi roci din lume, Canada se pare ca il obtine. Centura de roci verzi Nuvvuagittuq se pare ca dateaza de 4,28 miliarde de ani, o perioada din viata plantei cand crusta ei abia se racea si ploua cu meteoriti. A fost descoperita in 2001 pe un mal al Golfului Hudson.

2. Cel mai uscat loc de pe Pamant

Acest nume este ocupat de catre desertul Atacama din Chile. Recordul este stabilit in orasul Arica din aceasta regiune unde intre octombrie 1903 si ianuarie 1918 nu s-a inregistrat absolut nicio ploaie. Locul a fost comparat cu solul de pe Marte. De asemenea, aici se gaseste cea mai mare resursa de nitrat de sodiu.

3. Cel mai drept loc de pe Pamant

Salar de Uyuni din Bolivia s-a format din cateva lacuri preistorice care au secat, lasand in urma un platou de sare gros de cativa metri si cu o intindere de mai bine de 10,500 km patrati. In plus, in sarurile care s-au adunat aici exista un element chimic rar, si anume litiul. Aici sunt concentrate aproximativ 70% din resursele de litiu ale lumii.

Ce este poate si mai cunoscut despre acest loc este faptul ca imaginea platoului este in anumite perioade din an ca un fel de oglinda. Este numit si locul unde cerul se imbina cu pamantul. Pare un loc absolut ireal, parca desprins dintr-o lume de fantezie.

4. Cel mai adanc loc de pe Pamant

Poate va mai aduceti aminte de la orele de geografie din scoala de Groapa Marianelor. Cu o adancime de 11,034 m sub nivelul marii, Groapa Marianelor se afla in apropiere de Insulele Mariane ale Milaneziei.

Datorita adancimii imense, cel mai adanc loc de pe Pamant a fost vizitat o singura data de doi specialisti intr-un submarin facut special pentru imersiunea aceasta datorita presiunii extrem de mari.

5. Cel mai cald loc de pe Pamant

Multa vreme acest loc a fost ocupat de catre Al Azyziah din Lybia, unde s-au masurat 57,8 grade Celsius. Un satelit NASA a descoperit insa ca exista un loc si mai calduros de atat si anume desertul Lut din Iran, unde temperaturile au ajuns la 71 grade Celsius!

Daca ar fi sa aleg unul dintre aceste locuri, as vrea sa vizitez Salar de Uyuni fara doar si poate. Voi care dintre aceste locuri extreme ati alege ca destinatie de vacanta?

Ana Balan

Ana Balan

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!