Stiati ca paralela 45 nu imparte distanta Ecuator-Poli in mod egal?

by Ana Balan on May 13, 2016 Știați că 1764 Vizualizari

Desi toata lumea crede ca Paralela 45 imparte drumul de la Ecuator catre Poli in jumatati egale exista diferente importante intre cele doua jumatati.

Pamantul nu este o sfera perfecta, ci este turtit la Poli si bombat la Ecuator datorita fortei centrifuge determinata de rotatia pamantului asa ca ceea ce stiam, ca distanta de la Ecuator la Paralela 45 este egala cu distanta de la Paralela 45 la Poli se demonstreaza a nu mai fi valabil.

Punctul care marcheaza jumatatea distantei Ecuator-Poli este la 16,2 kilometri departare de fiecare dintre cele doua Paralele 45, insa faptul ca in emisfera nordica se afla cea mai mare parte a suprafetei terestre face sa existe diferentele considerabile intre cele doua paralele.

Paralela 45 din Nord traverseaza 15 tari (Romania, Serbia, Croatia, Bosnia și Hertegovina, Italia, Franta, Canada, Statele Unite, Japonia, Rusia, China, Mongolia, Kazakhstan, Uzbekistan si Ucraina), in timp ce Paralela 45 din Sud traverseaza numai 3 (Chile, Argentina și Noua Zeelanda).

Ana Balan

Ana Balan

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!