14 curiozităţi fascinante despre lumea în care trăim

by Ana Balan on May 15, 2016 Știați că 2987 Vizualizari

Henry Miller spunea că „lumea nu a fost creată pentru a fi ordonată, căci ea este ordinea întruchipată. Este de datoria noastră să fim la unison cu ordinea ei.“ De aceea, astăzi ne-am propus să ne reamintim câteva dintre curiozităţile care ne-ar putea schimba percepţia asupra timpului şi a lumii în care trăim.

1. Imnul Spaniei nu are versuri

La Marcha Real („Marşul regal”) este unul dintre cele mai vechi imnuri naţionale din Europa, originea fiindu-i necunoscută. De asemenea, este unul dintre puţinele imnuri naţionale fără text.

2. Cleopatra a trăit mai aproape în timp de prima aselenizare, decât de construcţia Marii Piramide

S-a născut în anul 69 î.Hr., la Alexandria, şi s-a stins din viaţă în anul 30 î.Hr., pe 12 august. De ce a trăit mai aproape în timp de prima aselenizare decât de construcţia Marii Piramide? Ei bine, Marea Piramidă din Gizeh a fost ridicată în jurul anului 2560 î.e.n., la aproape 2500 de ani de la naşterea ei. Prima aselenizare, în schimb, a avut loc în 1969, la mai puţin de 2000 de ani de la moartea ultimului faraon activ al Egiptului.

3. România deţine al doilea cel mai mare muzeu în aer liber din lume

Muzeul ASTRA din Sibiu este al doilea cel mai mare muzeu în aer liber din lume. Aici poţi vedea peste 300 de construcţii, printre care case, mori de apă, prese de ulei, fructe şi multe alte obiecte interesante.

4. Mierea nu se strică. Are termen de valabilitate de peste 3000 de ani.

5. Oamenii care au decedat mai pot experimenta „pielea de găină“.

6. Când respirăm pe nas, tragem mai mult aer printr-o nară decât prin cealaltă. Acest lucru se schimbă însă o dată la 15 minute.

7. Corpul uman îşi poate produce singur aspirină. Se presupune că un consum bogat de legume şi fructe favorizează acest proces.

8. Dacă ar fi să înlăturăm spaţiul liber dintre atomii care compun corpul fiecarui om de pe planetă, întreaga populaţie a Pământului ar putea încăpea într-un spaţiu de mărimea unui măr.

9. Mamuţii lânoşi încă mai existau atunci când au fost construite piramidele.

10. Există mai multe iteraţii posibile la un joc de şah decât sunt atomi în universul cunoscut.

11. Ar fi nevoie de 1.200.000 de ţânţari pentru ca trupul unui om să fie scurs de orice strop de sânge.

12. 40.000 de ani este timpul în care un foton se deplasează de la miezul Soarelui către suprafaţă şi doar 8 minute către Pământ.

13. Practic, orice se topeşte poate fi transformat în sticlă. Obiectul cu pricina trebuie doar să se răcească pe un material topit înainte ca moleculele sale să aibă timp să se regleze în ceea ce au fost înainte de topire.

14. Fraţii Wright au fost primii din istoria aeronauticii care au reuşit să efectueze un zbor dirijat cu un aparat de zbor cu motor (mai greu ca aerul).

 

Ana Balan

Ana Balan

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!