Roboți minusculi de tip origami vor efectua operații în stomac

by Ana Balan on May 17, 2016 Știați că 1105 Vizualizari

„Este aproape incredibil să vezi roboții noștri mici, de tip origami, realizând aplicații cu potențial important pentru asistența medicală„, spune Daniela Rus, profesoară la Departamentul de Inginerie Electrică și Informatică MIT, SUA.

În experimentele care implică o simulare a esofagului uman, cercetătorii de la MIT, Universitatea din Sheffield și Institutul de Tehnologie din Tokyo, au demonstrat că un robot mic, de tip origami,  se poate desfășura ca un evantai dintr-o capsulă înghițită și, dirijat de câmpuri magnetice externe, se poate cățăra pe peretele stomacului pentru a opera o rană. Resturile de pe urma operației se elimină prin sitemul digestiv.

„Pentru aplicații în interiorul corpului, avem nevoie de un mic sistem controlabil. Este foarte dificil să controlezi și să plasezi un robot în interiorul corpului în cazul în care robotul este atașat de un sistem de control, fire în general” spune Daniela Rus.

Noul robot este format din două straturi de material structural, intercalat cu un material care se contractă când este încălzit. Un model de evantai în straturile exterioare, determină modul în care robotul se va plia atunci când stratul de mijloc se contractează.


Robotul conține un magnet care îi permite să fie controlat din exterior, folosind un alt magnet. Suprafața flexibilă a robotului se lipește de stomac prin frecare când se mișcă, dar poate aluneca de-a lungul stomacului, liber, atunci când corpul se mișcă pentru a-și schimba poziția.

Robotul a fost construit pentru a fi considerat ca o alternativă la o intervenție chirurgicală pentru pacienții care au inghițit obiecte străine.

 

Dr. Daniela Rus s-a născut la Cluj. În prezent este stabilită în SUA, profesoară în cadrul Departamentului de Inginerie Electrică și Informatică (EECS) la Massachusetts Institute of Technology.

În 1993 a primit doctoratul la Universitatea Cornell, sub supravegherea lui John Hopcroft.  Cariera academică a început-o ca asistent, asociat și profesor titular în Departamentul de Științe ale Computerului la Dartmouth College, înainte de a se muta la MIT.

La Departamentul de Calculatoare Dartmouth College, Rus a fondat și regizat Robotica de laborator Dartmouth. Ea este în prezent director al MIT Computer Science și Laboratorului deInteligență Artificială (CSAIL) și șef al Laboratorului Distributed Robotics.

Rus este membră a Academiei Naționale de Inginerie NAE. A fost, de asemenea, beneficiaraunui premiu FSN Carieer si a unei burse Alfred P. Sloan Foundation. În 2002 a primit premiul MacArthur Fellowship.

 

Ana Balan

Ana Balan

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!