Cele mai ciudate aşezări din întreaga lume

by Ana Balan on May 22, 2016 Știați că 1940 Vizualizari

Fiecare loc are ciudăţeniile lui, însă există unele aşezări care întrec imaginaţia! Am căutat cele mai bizare astfel de comunităţi şi vei fi şi tu la fel de surprins să descoperi că există asemenea locuri în lume! Hai să descoperim împreună cele mai ciudate aşezări din lume şi motivul pentru care au ajuns să facă parte dintr-un asemenea grup!

Longyearbyen

 

Longyearbyen este cea mai mare aşezare din Svalbard, Norvegia şi cel mai nordic orăşel din lume cu peste 1000 de locuitori. Industria minieră a fost cea care a dus la dezvoltarea acestei comunităţi până în anii 90, când locul acesteia a fost luat de cercetare şi de turism. Stilul de viaţă al localnicilor este ghidat de noaptea şi iarna de aproximativ 6 luni, motiv pentru care studenţii învaţă cum să se apere de urşii polari, iar copiii de grădiniţă, cum să facă exerciţii pentru a nu-şi pierde mobilitatea în timpul ninsorilor abundente.

Manshiet Nasser

Manshiet Nasser, Oraşul Gunoaielor, este un district de la marginea capitalei Egiptului, Cairo. Pentru mulţi este de neimaginat faptul că un astfel de loc există, însă în Manshiet Nasser nivelul de sărăcie este atât de mare încât localnicii au ajuns să trăiască din gunoaiele capitalei. Nu există apă potabilă, mâncare sau energie electrică, ci doar multe familii adunate într-unul dintre cele mai insalubre locuri de pe pământ. O comunitate de aproape 1 milion de oameni, dintre care cei mai săraci sunt refugiaţi sudanezi, trăieşte din revânzarea sau reutilizarea gunoaielor din Cairo, fără ca autorităţile să mişte un deget!

 

Gunkanjima

Gunkanjima, Insula Vapor sau Hashima, aparţine de Japonia şi este cel mai mare oraş fantomă din lume. În perioada 1887-1974, insula a fost locuită de cei care lucrau în industria minieră de aici. Ce a rămas după şi ceea ce se vede şi astăzi sunt blocuri imense abandonate şi zidul de la marginea insulei, care transformă totul într-o fortăreaţă abandonată. În 2009, Insula Fantomă Gunkanjima a redevenit accesibilă, iar autorităţile i-au oferit un scop turistic, pentru că este un simbol al trecutului industrial al Japoniei.

Coober Pedy

Coober Pedy este o aşezare din sudul Australiei, populată de cea mai numeroasă comunitate umană care trăieşte în subteran! Industria minieră a fost cea care a dus la construirea acestei localităţi, pentru că aici se află una dintre cele mai mari cantităţi de opal din lume. Locuitorii s-au refgiat în minele construite şi trăiesc aici din extracţia de opal şi din turism. Motivul principal pentru formarea acestei comunităţi în subteran este că temperatura din timpul zilei atinge şi până la 50˚C!

Kangbashi

Kangbashi este un district al oraşului Ordos, din China. Acesta este unul dintre cele mai noi şi mai moderne cartiere, însă este gol! Motivul? Districtul a fost ridicat în urma necesităţilor de expansiune urbană înspre deşert, fapt ce a dat de furcă planului administrativ complex şi ultra-modern. Astfel că, s-a construit un oraş fantomă, plin de posibilităţi, dar la costuri mult prea ridicate pentru a putea fi accesibil persoanelor fizice. Doar 30 000 de oameni locuiesc într-un district fantomă ce ar putea fi casa pentru până la 1 milion de persoane.

Fie că au fost abandonate, fie că sunt pur şi simplu atipice, cele mai bizare aşezări din lume au devenit populare prin reportaje internaţionale. Acestea ne-au atras atenţia asupra unor locuri care merită vizitate pentru ciudăţenia lor, dar şi asupra unora în care nepăsarea autorităţilor a dus la irosirea de nenumărate resurse sau la crearea unor condiţii inimaginabile pentru viaţa de zi cu zi.

Ana Balan

Ana Balan

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!