Originea… meteorică a pumnalului de fier a lui Tutankhamon. Ce spun oamenii de știință…

by Ana Balan on Jun 7, 2016 Știați că 1016 Vizualizari

Deși titlul ar putea părea doar o metaforă, nu este deloc așa. Potrivit oamenilor de știință, lama pumnalului regelui Tutankhamon a fost confecționată dintr-un meteorit.În urmă cu aproape 100 de ani, când mormântul lui Tutankhamon a fost descoperit în deșertul egiptean, comorile găsite în interior au stârnit imaginația istoricilor din întreaga lume.

Acum, odată ce oamenii de știință din cadrul Muzeul Egiptean din Cairo, împreună cu colegii lor de la Universitatea Politehnică din Milano și Universitatea din Pisa, au reușit să dovedească, prin compararea compoziției chimice, faptul că lama cuțitului lui Tutankhamon este similară cu cea a meteoritul denumit Kharga, misterul din jurul vieții celebrului faraon devine și mai interesantă. Meteoritul Kharga a fost descoperit în anul 2000 pe platoul Maras Matruh din Egipt, la aproximativ 241 kilometri de Alexandria.

 

Pumnalul are o lungime de 34,2 centimetri și este considerat unul dintre cele mai importante obiecte descoperite în mormântul lui Tutankhamon. Mânerul cuțitului este fabricat din aur fin, împodobit cu cristale.

„Această descoperire sugerează că vechii egipteni… erau conștienți încă din secolul al 13-lea î.Hr, de faptul că aceste bucăți de fier căzute din cer sunt extrem de rare și prețioase, cu mult  înainte ca popoarele occidentale să realizeze acest lucru” , a declarat Daniela Comelli, profesor asociat la departamentul de Fizica din cadrul Universității din Milano.

Thuthankhaton a condus Egiptul între anii 1333 î.Hr și 1324 î.Hr, urcând pe tron la vârsta de 9 ani. Acesta a fost fiul faraonului Amenhotep IV și al reginei Kiya, făcând parte din Noul Regat, dinastia a 18-a, numită și Epoca de aur a faraonilor.

Ana Balan

Ana Balan

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!

Interesante