Cititul gândurilor, aproape de a deveni realitate

by Ana Balan on Jun 17, 2016 Știați că 945 Vizualizari

Specialiştii în neurologie de la Universitatea Berkeley din California au inventat un program computerizat capabil să decodeze impulsurile emise de creier şi să le traducă sub formă de cuvinte.

Tehnologia ar putea da o şansă persoanelor care au suferit atacuri cerebrale sau alte afecţiuni care i-au lăsat în imposibilitatea de a mai comunica.

Studiul a fost realizat pe 15 pacienţi care suferiseră intervenţii chirurgicale pentru epilepsie sau tumori cerebrale. Specialiştii au implantat electrozi în craniile pacienţilor pentru a monitoriza informaţiile care trec prin lobul temporal, responsabil de procesarea sunetelor şi a imaginilor.

Creierul uman procesează gândurile într-un mod similar cu sunetele, cred cercetătorii, astfel încât descoperirile pot constitui un pas important în crearea dispozitivului medical care să citească gândurile pacienților care nu pot vorbi.

Astfel, un program computerizat analizează modul în care creierul pacientului receptează mesajele auzite, prin intermediul spectrogramelorAsta ar putea permite oamenilor de ştiinţă să sintetizeze sunetul pe care o persoană îl are în minte şi să-l transcrie mai departe pe un dispozitiv.

Cercetătorii afirmă că tehnica ar putea servi şi la anticiparea mesajelor pe care pacientul urmează să le transmită. 

Ana Balan

Ana Balan

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!