Anotimpurile creierului uman. Cine pe cine influențează?

by Ana Balan on Jun 18, 2016 Știați că 1084 Vizualizari

Este bine cunoscut faptul că unii oameni spun că starea lor este influențată de anotimp. Darpot aceste perioade din an să afecteze și alte funcții cognitive ale creierului?

Pentru a afla acest lucru, Gilles Vandewalle și colegii săi  de la Universitatea din Liege, Belgia, auscanat creierele a 28 de voluntari în timp ce aceștia au efectuat teste de atenție și memorie de lucru, în momente diferite ale anului. Pentru a se asigura că rezultatele au fost influențate sau nu de anotimp și condițiile de mediu, în perioada de testare participanții au fost expuși la deplasare limitată și au petrecut 4-5 zile într-un laborator, expuși la un nivel constant de lumină și temperatură.


Rezultatele la teste au arătat că activitatea în unele zone ale creierului a prezentat un model sezonier în concordanță între voluntari: activitatea creierului a atins punctul culminant pe timp de vară, în ceea ce privește atenția, și punctul culminant toamna, în ceea ce privește memoria.


Mulți factori sezonieri ar putea reglementa un astfel de model, inclusiv lungimea zile(cunoscută sub numele de fotoperioadă), temperatura, umiditatea, interacțiunea socială și activitatea fizică. Din moment ce acestea nu au fost toate controlate de studiu, este imposibilde spus care dintre ele este responsabilă total sau parțial pentru schimbările sezoniereobservate.


„În datele noastre, se pare că fotoperioada, sau viteza de schimbare a fotoperioadei, a fostcauza cea mai probabilă pentru a explica ceea ce am obținut ca rezultate. Dar nu putem să le excludem pe toate celelalte” spune Vandewalle.

Rezultatele sugerează că, pe parcursul unui an, creierul ar putea lucra în diferite moduri pentru a compensa factorii sezonieri ce pot afecta funcția sa și astfel să-i permită să mențină operformanță stabilă.

 .

Vandewalle speculează că aceste mecanisme ar putea să nu funcționeze la fel de bine la unele persoane – de exemplu, cei vulnerabili la letargia de iarnă.

În lumina acestor rezultate, nu este prea surprinzător faptul că, de-a lungul anotimpurilor,funcția creierului uman poate varia, spune Russell Foster de la Universitatea din Oxford. 

Cercetătorii încearcă să combată astfel ideea depresiei datorate anotimpurilor și să constate că este doar o manipulare, poate din partea companiilor farmaceutice. Există schimbări clare ale mecanismului creierului în funcție de anotimp, dar nu la nivelul la care am fost obișnuiti să credem!

Ana Balan

Ana Balan

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!

Interesante