Specie de porc cu blană creață.Porc sau oaie?

Recomandat by Ana Balan on Jun 20, 2016 Știați că 1379 Vizualizari

Această rasă de porc lânos cu grăsime de somon, aproape că a disparut în secolul trecut, dar a fost salvat în 1989, după căderea zidului de la Berlin, de către geneticianul Peter Toth. Acum, acest supraviețuitor curajos al unei rase inedite, cunoscut sub numele de Porcul Mangalița, poate trăi din nou în țarcuri sigure în întreaga lume!

 


Se spune despre Mangalița că este una dintre cele mai vechi rase de porci încrucișate din Europa și cu siguranță este cea cu aspectul cel mai primitiv. Această rasă s-a născut pe la începutul secolului al XIX-lea, prin încrucișarea porcilor din rasele Bakonyi și Szalontai cu mistreți. Porcul a fost crescut inițial pentru untură, în 1830, de către Arhiducele  austriac Joseph Anton Johann. Noul porc, cu păr mare, creț și aspru, a cucerit pe toată lumea și a devenit preferat datorită cărnii sale marmorate și deodebit de bună la gust. Până la sfârșitul secolului amintit, Mangalița era cel mai crescut porc din centrul Europei (Austria, Ungaria), fapt ce a continuat pâna la mijlocul secolului XX. (zooland.ro)

 


În România această rasă de porc se crește cu precădere în Ardeal, de prin anii 1850, dar se găsesc crescătorii de porci Mangalița și în vestul și centrul țării și mai rar în sud (Tulcea).

Începând cu martie 2006, Mangalița a fost importat din Austria în Marea Britanie.

Recent, porcii au fost importați și în Statele Unite de către o serie de crescători, inclusiv HeathPutnam, Wilhelm W. Kohl, și Mosefund Ferme.

 


Există trei rase Mangalița: Blond, Cu burtă și Roșu. Toate au același comportament; singura diferență este culoarea. Alte rase (negru, lup, și Baris) au dispărut ca forme de rasă pură, cu toate că refacerea lor prin reproducerea selectivă a soiurilor mixte existente este dezbătută în Ungaria.

 

Ana Balan

Ana Balan

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!