Cum să prepari gheaţă fierbinte

Recomandat by Ana Balan on Jul 14, 2016 Știați că 1206 Vizualizari

Cum să faci gheaţă fără clasicul proces de îngheţare? Simplu: prepari gheaţă fierbinte instant. Sună imposibil? Probabil, dar se pare că nu este aşa. Ai nevoie doar de acetat de sodiu, un recipient, o tigaie / cratiţă, un aragaz şi, desigur, apă. Şi dacă nu te-a pasionat câtuşi de puţin chimia în şcoală, experimentul ţi se va părea amuzant. În plus, vei avea un truc nou la îndemână pentru petreceri cu prietenii.

 

Vom invata in cadrul acestui articol cum sa facem "gheata fierbinte". Pentru a fi mai usor de citit si aplicat, va voi face un mic tutorial, voi trebuind sa urmati pasii necesari pentru a finaliza acest experment ciudat. Asadar, la treaba!

1. Avem nevoie de cateva lucruri: apa, un pahar, o oala si acetat de sodiu. (Se pare ca are un pret maricel acest compus chimic dar se poate inlocui cu o sare foarte fina.)
2. Se dizolva acetatul in apa pe punctul de a fierbe. Trebuie saturat, adica pus cat mai multa apa.
3. Se amesteca constant pana se dizolva complet.
4. Se toarna intr-un pahar si se lasa la racit in frigider.
5. Dupa ce s-a racit este gata de joaca. Rezultatul? O gheata instanta care elibereaza caldura. It's magic!

Avem mai jos o demonstratie de acest fel. Enjoy!

 

Scoate soluţia de la rece şi toarnă-o într-un alt recipient sau chiar o tavă pentru gheaţă. Atenţie: nu inhala şi nu atinge soluţia cu degetele! Când ai turnat până la ultima picătură, ia o bucată solidă de acetat de sodiu, pune-o în vârful unei scobitori şi atinge cu ea soluţia scoasă de la rece. Dacă ai făcut totul bine până acum, soluţia ar trebui să se solidifice instant. Însă exteriorul recipientului în care tocmai ai făcut gheaţă ar trebui să fie foarte cald. Pe scurt, tocmai ai preparat gheaţă fierbinte.

Iar pentru distracţie, toarnă soluţia scoasă de la rece într-un recipient în care ai pudră de acetat de sodiu. Vei construi într-o fracţiune de secundă figurine de gheaţă 

Ana Balan

Ana Balan

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!