Misterul lacului siberian care nu ingheata niciodata. VIDEO

by Ana Balan on Jul 20, 2016 Știați că 1271 Vizualizari

Cand soseste iarna aspra in Rusia si lacurile ingheata, cele mai multe lebede migreaza spre zonele cu clima mai calda. Dar din ce in ce mai multe aleg sa-si petreaca iarna pe un lac din regiunea muntoasa Altai a Rusiei.

Temperatura aerului de aici poate scadea pană la minus 40 de grade Celsius, insa, incredibil, lacul nu ingheata niciodata. Acest lucru se datorează faptului ca este alimentat de izvoarele termale subterane, care il mentin  la cinci sau sase grade peste zero.

Numele sau real este Lacul Svetloe, dar pentru mulți localnici este cunoscut, si nu surprinzator, drept „Lacul Lebedelor „. Denumirea „Svetloe” inseamnă „Lacul Limpede” si este perfect indreptatita, deoarece apa este atât de transparenta, incat se poate vedea fundul lui de la suprafata.

 

 

Lebede salbatice ajung la lac în fiecare decembrie. Acesta este un fenomen destul de recent – localnicii spun ca pasarile au aparut pentru prima data in 1967. La inceput au fost doar 15. Acum există aproximativ 350, iar numarul lor continua sa creasca an de an.

Cand soseste vremea mai calda în luna martie, pasarile se indreapta spre zonele lor de cuibărit din nordul indepartat al Rusiei, dar se intorc la lac nouă luni mai tarziu, cu puii lor.

„Lacul Lebedelor” este protejat de autoritatile din regiunea Altai, din Siberia, şi nu este loc de refugiu doar pentru lebede, pe timp de iarnă, ci si pentru alte pasari şi animale pe timpul sezonului de vanatoare. O echipă de paznici protejeaza pasarile de vanatori si se asigura ca au hrana suficienta.

„Oamenii din satul din apropiere, Urozhaninoe, sunt extrem de mandri ca au propriul „Lac al Lebedelor ” şi au mare grija de pasări”, spune fotograful Alexander Tyryshkin, care a imortalizat feeria lacului Svetloe in mai multe fotografii superbe.

  

Ana Balan

Ana Balan

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!