Rusia testează o nouă armă secretă: Avionul hipersonic care poate arunca bombe nucleare din spaţiu

by Ana Balan on Jul 21, 2016 Știați că 1144 Vizualizari

Kremlinul se laudă cu o nouă arma secretă, care i-ar putea asigura superioritatea în faţa adversarilor: avionul hipersonic PAK-DA capabil să scape de radare şi să arunce bombe nucleare din spaţiu.

Ieşit de pe planşele proiectanţilor de la Biroul de Design Tupolev, PAK-Da ar putea fi gata de zbor în 2020, anunţă IB Times.

Inginerii de la Tupolev au creat şi bombardierele Tu-95, surprinse anul trecut de aviaţia SUA în zboruri de survol în apropierea coastelor Alaskai.

„Ideea este că avionul va putea decola de pe un aeroport normal pentru a patrula spaţiul aerian rusesc. La comandă se va putea ridica în spaţiul cosmic pentru a lovi ţintele cu rachete nucleare, pentru ca apoi să revină la bază”, a explicat lt.-col. Aleksei Solodovnikov pentru RIA Novosti.

Cooperarea dintre Tupolev şi Institutul Central pentru Aerohidrodinamică din Rusia ar trebui să asigure aeronavei o viteză de rachetă în modul hipersonic de zbor, iar PAK-DA este conceput să consume atât kerosen, cât şi metan şi oxigen.

Generalul Serghei Karakauev, şeful Forţelor Strategice de Rachete din Rusia, afirmă că motorul aeronavei a fost supus deja testelor, acesta urmând să fie prezentat, în septembrie, în cadrul Forumului Internaţional pentru Tehnologie Militară de la Moscova.

„Abilităţile operaţionale ale prototipului au fost demonstrate. Mai avem de lucrat la câteva detalii vreme de un an. Odată stabilite acestea vom trece la construirea motorului.

În faza a doua a proiectului, în 2018, vom construi componentele avionului. Poate grăbesc eu puţin lucrurile, dar cred că în 2020 vom avea un model complet funcţional”, a anunţat Karakauev.

Rusia se clasează pe locul 4 în topul celor mai mari investitori în apărare, după SUA, Arabia Saudită şi China, bugetul alocat sectorului marcând anul trecut o creştere cu 7,5 procente, până la 66,4 miliarde de dolari.

Ana Balan

Ana Balan

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!