În orașul american Phoenix a fost surprins un Nor Atomic- fenomen extrem de rar.VIDEO

by Ana Balan on Jul 23, 2016 Știați că 1132 Vizualizari

Aceste imagini ne-ar putea face să credem că provin de la explozia unei bombe atomice. Din fericire, fenomenul surprins deasupra orașului american Phoenix este unul cât se poate de natural, extrem de rar cei drept, însă necontrolat de om, cel puțin asta susțin meteorologii. Cunoscut sub numele de MicroBurst sau Microrafale, fenomenul a fost identificat prima data în anul 1974, de profesorul Theodore Fujita, de la Universitatea din Chicago. Studiile sale asupra numeroaselor raporate și observații publice au condus la un proiect de cercetare de mare amploare sub egida Centrului National de Cercetari Atmosferice de la Boulder, din statul Colorado.

În urma cercetărilor s-a descoperit faptul că aceste Microrafale sunt de fapt un simplu curent descendent, larg de pâna la 4 km, care provoacă o variație violentă a direcției și vitezei vântului. Apar în timpul furtunilor, când norii de ploaie ajung într-o zonă unde aerul este uscat. În acel moment se pot produce coloane de mari dimensiuni de aer, asemănătoare unor ciuperci cauzate de exploziile nucleare.

 

 

 

 

Vânturile generate de un astfel de fenomen pot atinge și 270 de kilometri pe oră, un astfel de fenomen atmosferic cauzând extrem de multe pagube materiale și chiar pierderi de vieți omenești. Numai între 1970 si 1980 s-au produs, pe teritoriul Statelor Unite, 27 accidente aviatice din cauza acestor MicroBurst, accidente soldate cu 491 de morți și 206 răniți.

Totuși, mai aproape de zilele nostre, datorită progreselor tehnologice, numărul accidentelor este din ce în ce mai mic, aeronavele moderne fiind mult mai rezistente la aceste fenomene violente. Un astfel de MicroBurst a fost surprins și în anul 2011 în Oklahoma, SUA, iar imaginile cu privire la puterea unui astfel de fenomen vorbesc de la sine:

 

 

Ana Balan

Ana Balan

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!