Cazuarul: Cea mai agresivă pasăre din lume

by Ana Balan on Jul 30, 2016 Știați că 1309 Vizualizari

Cazuarul este o pasăre fascinantă, ce trăiește în special în Noua Guinee. Păsările au o creastă cornoasă ca un coif, prin care se deosebesc ușor de alte specii înrudite, ca Struțul sau Emu. Funcția acestei creste n-a fost înțeleasă pe deplin de cercetători. Unii consideră că aceasta joacă un rol de protecție al craniului, în timp ce alții susțin că servește la îndepărtarea stratului superficial de pământ în căutarea hranei. Cert este că cu cât creasta este mai mare, cu atât exemplarul are un rang superior în grupul din care face parte.

Cazuarii sunt considerați a fi păsări extrem de imprevizibile şi agresive, mai ales dacă sunt rănite sau încolţite. Aceste păsări au intrat în Cartea Recordurilor ca fiind cele mai periculoase pasări din lume, capabile chiar de lovituri cauzatoare de moarte pentru oameni. Sunt considerate a fi și cele mai dificile păsări de crescut în captivitate, grădinile zoologice confruntându-se cu nenumărate probleme cauzate de nervozitatea excesivă pe care Cazuarii o manifestă din senin.

Capul cazuarului este lipsit de pene, culoarea predominantă a acestuia fiind una albăstruie-roșiatică, iar cea a penajului este neagră. Picioarele sunt extrem de puternice, păsările fiind capabile să atingă și o viteză de 50 km/h. Un cazuar adult poate atinge o înălțime de 1,70 m și o greutate de peste 60 kg. Din păcate, astăzi, specia este pe cale de dispariție.

Ana Balan

Ana Balan

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!