Accesează forțele memoriei de lungă durată pentru a învăța eficient și rapid

by Ana Balan on Aug 13, 2016 Știință 1000 Vizualizari

Deşi ne-am născut cu capacitatea de a învăţa permanent, pe parcursul evoluţiei noastre această calitate tinde să devină tot mai slabă. Orele dedicate învăţării sunt înlocuite cu activitățile practice, curiozitatea scade, iar curajul de a încerca lucruri noi se estompează. Începem să ne punem limite şi să avem prejudecăți despre modul în care trebuie sau nu trebuie să învăţăm.

Secretul învățării rapide: undele cerebrale alfa și theta

În copilărie, procesul de învăţare se desfășura într-un mod spectaculos și natural. Totul era un joc atrăgător. Abilitatea  de a învăța rapid și simplu se datora capacității tale de a fotografia mental tot ceea ce vedeai în mediul tău înconjurător. Priveai, imitai  şi exersai. În felul acesta ai învăţat să vorbeşti, să mergi, să îţi conturezi personalitatea, într-un timp foarte scurt.

Oamenii de știință pasionați de modul în care performanțele mentale pot fi amplificate afirmă faptul că undele cerebrale care au dominat creierul nostru în primii ani de viață sunt cele care pot restabili capacitatea înnăscută de a învăța rapid, eficient și într-un timp scurt. Tot ceea ce trebuie să facem este să corelăm unde cerebrale cu tipul de învățare pe care dorim să îl aplicăm.

De ce tehnicile clasice de învățare creează blocaje

Este surprinzător faptul că, deși nu ne mai amintim modul în care am învățat cele mai elementare abilități, ele sunt omniprezente în comportamentul și viața noastră de adult. Cercetările efectuate au explicat acest fenomen, În primul rând undele cerebrale theta ne-au permis, în primii șase ani de viață, să întipărim informațiile direct în memoria de lungă durată, apoi, când undele cerebrale s-au modificat, informațiile au fost memorate cu ajutorul repetiției și accesării undelor alfa care ne-au ghidat până la vârsta de paisprezece ani.

Se știe că transferul informațiilor din memoria de scurtă durată la cea de lungă durată se face gradual. Cu cât informaţia este repetată sau folosită mai des, cu atât şansele ca acestea sa fie stocate sunt mai mari.

Atunci când repeți și utilizezi foarte des anumite informații, creierul tău înțelege că  acea informație îți este vitală și o transferă în memoria de lungă durată. Din păcate, procesul acesta era unul foarte lung și complex. Timpul nostru fizic nu ne-ar permite să îl aplicăm pentru toate informațiile pe care vrem să le reținem. Acesta este și motivul pentru care tehnicile clasice de învățare au efecte reduse în comparație cu forțele pe care creierul tău le-ar putea genera, dacă informațiile ar fi scrise direct în memoria de lungă durată.

Undele theta și alfa: cheia către memoria de lungă durată

Spre deosebire de tehnicile clasice, există numeroase tehnici de învățare accelerată, (Metoda introductiv accelerativă descoperită de Bruce Tickell, Metoda lui Lozanov ș.a.) cunoscute de zeci de ani care se bazează pe întipărirea informațiilor la nivelul subconștientului, direct în memoria de lungă durată. Care este principiul de funcționare al acestor tehnici? Cu ajutorul undelor cerebrale care au ghidat procesul învățării chiar și în primii ani de viață, mintea umană poate recăpăta abilitatea sa înnăscută de a învăța rapid, în mod natural și spontan. Legătura directă dintre starea ideală învățării accelerate și dominația undelor alfa și theta este cheia fundamentală a învățării rapide.

Pe lângă tehnicile de învățare accelerată, există și instrumente pentru stimularea cerebrală care îmbunătățesc capacitatea mentală și induc creierul în frecvențele specifice învățării rapide. Unul dintre cele mai des invocate beneficii ale instrumentelor pentru stimulare cerebrală este cel legat de învățarea accelerată. În cartea Superinteligența (Michael Hutchison), autorul susține faptul că un număr tot mai mare de studii atestă capacitatea dispozitivelor de stimulare cerebrală prin lumini și sunete de a crea efecte puternice asupra dezvoltării capacității de învățare și pot determina o creștere rapidă și semnificativă a coeficientului de inteligență

În România singurul dispozitiv de acest gen este Mind Synergy. Creat de echipa de cercetare Aimgroup, dispozitivul creează cadrul antrenant, perfect învățării accelerate. Sunetele și luminile speciale, modulate pe diferite frecvențe generate de Mind Synergy (inclusiv frecvențe din gama undele alfa și theta), induc creierul tău într-o stare de relaxare profundă și sugestibilitate maximă. În această stare, ai acces la resursele aflate în subconștientul tău. Din cele 112 programe de care dispune aparatul Mind Synergy, o parte dintre ele sunt special concepute pentru învățarea rapidă. Astfel poți accesa undele alfa sau theta în funcție de modul de învățare pe care vrei să îl abordezi . De exemplu, starea alfa este ideală pentru a-ți însuși informațiile noi, iar undele theta sunt potrivite sugestiilor și trimiterii mesajelor, ideilor, credințelor către regiunile cele mai profunde ale minții tale.

Despre benefiiciile aparatului Mind Synergy poți afla mai multe informații aici.

Capacitatea de a învăța într-un timp foarte scurt, cu siguranță este necesară și utilă atât pe plan profesional, cât și în viața personală: astfel, ești mai relaxat, ai mai mult timp liber, ești mai încrezător, ești sigur că pentru orice problemă există o soluție, descoperi pasiuni și abilități noi care îți amplifică bucuria de viață și îți poți dezvolta domeniile importante ale vieții tale. Cu cât știi mai mult, cu atât poți crea mai mult.

Ana Balan

Ana Balan

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!