Urmele unui imperiu uriaș, descoperite într-un loc neașteptat

by Ana Balan on Aug 17, 2016 Știință 1005 Vizualizari

Numeroase orașe, complet necunoscute până acum, au fost descoperite cu ajutorul tehnologiei laser în jungla cambodgiană, nu departe de celebrul Angkor Wat. Așezările datează din perioadă 900 – 1.400 d.Hr., iar unele dintre ele rivalizează ca întindere cu actuala capitală a Cambodgiei, Phnom Penh.

Descoperirea acestor așezări „colosale”, după cum au fost descrise de experți, arată încă o dată că istoria Asiei de sud-est este extrem de puțin cunoscută. În fapt, dată fiind amploarea descoperirilor, istoricii pot vorbi, fără doar și poate, de descoperirea celui mai mare imperiu din secolul al XII-lea. Pe lângă acestea, experții au identificat sisteme elaborate de transport al apei către orașe, mai  vechi cu sute de ani decât data prezumptivă a inventării lor. Cercetări ulterioare urmează a fi demarate de autoritățile cambodgiene, împreună cu organizații de profil din întreaga lume.

O astfel de revelație ridică însă numeroase semne de întrebare. Cum anume s-a ridicat imperiul Khmer, cel care a dus la ridicarea așezărilor gigantice? Cum a ajuns să domine un teritoriu uriaș și, mai ales, cum a dispărut în secolul al XV-lea?

Una dintre ipotezele privitoare la dispariția imperiului Khmer susține că invadatori de pe teritoriul Thailandei de azi au dus la un colaps al marilor așezări și la migrația masivă a populației către sud. Nu există însă semne ale unei asemenea migrații, și nici așezări către care milioanele de khmeri să se fi refugiat. O altă ipoteză indică un autodeclin, provocat de defrișarea masivă a pădurilor și a secetei care a afectat agricultura khmeră. Din păcate, nici această ipoteză nu a fost încă probată.

Ana Balan

Ana Balan

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!

Interesante