Un posibil vaccin împotriva cancerului ar putea exista datorită unor descoperiri genetice

by Ana Balan on Aug 22, 2016 Știință 1036 Vizualizari

Un vaccin universal împotriva cancerului este la orizont după ce oamenii de ştiinţă au descoperit cum să programeze celulele imune pentru a lupta împotriva oricărui tip de boală, relatează telegraph.co.uk

Această posibilă nouă terapie presupune injectarea unor mici particule de cod genetic în organism, care călătoresc spre celulele imune şi apoi le învaţă cum să recunoască anumite tipuri de cancer.

Testat pe şoareci, vaccinul a declanşat un răspuns imun puternic, în timp ce testele clinile făcute în cazul a trei pacienţi cu cancer de piele au demonstrat că tratamentul poate fi tolerat.

„Vaccinurile sunt rapide, iar producţia lor nu e costisitoare şi, practic, orice antigen tumoral poate fi codificat prin ARN (acid ribonucleic, n.r.)”, a declarat autorul principal Prof. Ugur Sahin, directorul managerial al organizaţiei biofarmaceutice Translational Oncology (TRON) de la University Medical Centre din Universitatea Johannes Gutenberg, Mainz, Germania. „Abordarea aceasta poate fi privită ca o inedită clasă de vaccinuri universale pentru imunoterapia cancerului”, a adăugat acesta.

Citește și: Adevarul despre cancer si uleiurile esentiale.

Noua tehnologie presupune plasarea unui mic fragment de cod genetic într-o nanoparticulă şi dându-i o încărcătură uşor negativă, este atrasă de celulele dendritice ale sistemului imunitar în splină, în ganglionii limfatici şi în măduva osoasă.

Odată ajuns acolo , dispune de crearea unei molecule de cancer – cunoscute ca antigen – care este apoi utilizată ca o „imagine” biologică, astfel încât celulele imune să ştie de ce anume să se apere. Autorii au demonstrat că declanşează un răspuns puternic din partea celulelor T şi porneşte lupta împotriva tumorilor.

„Pentru că vaccinul a fost testat la doar trei pacienţi, sunt necesare studii clinice mai ample pentru a confirma că vaccinul funcţionează şi că poate fi folosit în siguranţă, în timp ce o cercetare mai dezvoltată va determina dacă ar putea fi utilizat pentru a trata alte tipuri de cancer”, a adăugat aceasta.

Ana Balan

Ana Balan

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!