Noul dispozitiv face orice obiect invizibil

Sponsorizat Recomandat by Balan Denis on Sep 2, 2016 Știință 1006 Vizualizari

Jos pălăria pentru oamenii de ştiinţă de la Universitatea Rochester din New York, care au reuşit să realizeze ieftin dispozitivul care face orice obiect invizibil,  folosind materiale uşor disponibile şi multă ingeniozitate. Printr-o combinaţie de lentile optice, orice obiect care trece prin spatele anumitei linii de vizare pot fi făcute să dispare din vedere.

„Mantia invizibilă Rochester”, aşa fost supranumit dispozitivul, utilizează un sistem simplificat de patru lentile, care în esenţă deformează lumina sub formă de curbă în jurul oricărui obiect pus în mijlocul lanţului – şi face posibil de a vedea zona pe fundal aşa cum este în realitate, nu elementul plasat în prim plan. Potrivit inventatorilor dispozitivului, acesta poate fi extins folosind orice tip de lentilă, şi echipa responsabilă pentru configurare a folosit utilaje standarte accesibile pentru oricine.

„Oamenii au fost fascinaţi de camuflare de foarte mult timp” a declarat John Howell, un profesor de fizică de la Universitate, „A fost o temă populară în science-fiction şi Harry Potter… Cred că oamenii sunt foarte încântaţi de perspecitva de a fi invizibili.”

 

„După câte ştim acesta este primul dispozitiv de acest gen, care oferă o camuflare tri-dimisională, continuu multidericţională”, a declarat doctorantul Joseph Choi, unii din membrii echipei care au lucrat la proect, când au vorbit pentru Reuters. „Îmi imaginezi că ar putea fi folosit pentru a ascunde remorca din spatele camionului astfel că şoferul va avea posibilitatea de a vedea direct in spatele lui. Bănuesc că el va putea fi folosit la intervenţii chirurgicale, în armată, în designul interior, artă.”

Cea ce face acest sistem interesant, faptul că este simplu,  ieftin şi capabil de a lucra din unghiuri multiple atâta timp cât obiectul rămâne în interiorul seriei de lentile. Howell şi Choi spun că a costat 1000 de dolari pentru a obţine toate echipamentele necesare împreună, dar aceasta poate fi făcut şi mai ieftin.  Un brevet este în curs de examinare pentru invenţia lor, dar cei doi şi-au pus ca scop de a face propria „manta Rochester” acasă pentru mai puţin de 100 de dolari.

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!

Interesante