De ce omenirea va supravieţui doar dacă ajungem pe Marte

by Balan Denis on Feb 20, 2016 Știință 1150 Vizualizari

După decenii de explorare a spaţiului şi nenumărate filme pe acest subiect inepuizabil, colonizarea planetei Marte continuă să fie o temă intens dezbătută.

NASA a anunţat recent că are dovezi care arată că pe Marte există apă curgătoare, iar săptămâna trecută agenţia spaţială a catalogat colonizarea planetei în următorii 20 de ani drept „un obiectiv realizabil”, relatează NBC News.

În plus, există cel puţin câţiva oameni de ştiinţă care cred că supravieţuirea omenirii poate depinde de găsirea unui planete care poate fi colonizată.

În urmă cu doar câteva zile, criticii NASA şi chiar unii susţinători s-au întrebat public dacă laboratorul ştiinţific pentru Marte a meritat investiţia de 2,5 miliarde de dolari. Totuşi, peste câţiva ani am putea vedea agenţia spaţială în plin proces de a trimite oameni pe Marte, o realizare care pare din ce în ce mai puţin utopică.

„Fireşte, Marte este, logic, următorul loc în care să ne extindem capacităţile şi să trimitem echipaje de pe Pământ acolo”, a declarat astronautul american Edwin Aldrin, într-un interviu acordat CNBC. Al doilea om care a mers pe Lună a spus că trimiterea oamenilor pe Marte ar fi o realizare „de neegalat pentru omenire”.

Într-un document în care se vorbeşte despre trimiterea oamenilor pe îndepărtata planetă – aflată la o distanţă de 225 de milioane de kilometri faţă de Terra – NASA a făcut referire la misiunea Apollo din 1969, adăugând că, spre deosebire de Lună, o misiune pe Marte ar însemna o călătorie doar dus.

Cum e pe Marte

Atmosfera marţiană este relativ rarefiată, cu 95% dioxid de carbon, 3% azot, 1,6% argon şi conţinând urme de oxigen, iar pe această planetă se produc furtuni cumplite de nisip, care durează luni întregi. Însă, în anumite condiţii, unii oameni de ştiinţă consideră că Marte ar fi capabilă să găzduiască oameni.

„Trebuie să menţinem opinia publică interesată şi să le demonstrăm liderilor noştri că aceasta este o oportunitate istorică”, a precizat Aldrin, la o conferinţă în Israel.

Posibilitatea ca oamenii să meargă pe Marte devine din ce în ce mai mult o realitate şi, în unele aspecte, ar putea fi chiar o necesitate, susţine un cercetător de la NASA.

Jim Greene, directorul de ştiinţă planetară de la NASA, a vorbit şi despre pericolele spaţiului şi nevoia de a descoperi alte sisteme capabile să susţină viaţa umană.

Pământul, în pericol să fie lovit de un asteroid.

Acesta a subliniat că Pământul se află „într-o zonă periculoasă a sistemului solar” şi riscă să fie lovit de un asteroid „distrugător de planete”. Chiar dacă sună ca un scenariu desprins dintr-un film SF, Grenne a explicat că NASA a identificat 876 din 12.000 de corpuri apropiate de Terra pe care „le monitorizează cu atenţie”.

„În ultimele 500 de milioane de ani din istoria Pământului au existat cinci extincţii în masă ale speciilor. Ultima a însemnat sfârşitul pentru dinozauri”, a spus Jim Grenne.

Pe lângă asteroizii “„distrugători de planete” – cu o lungime de cel puţin doi kilometri – pe care NASA îi are în atenţie, mai există încă 150 de asteroizi pe care agenţia spaţială îi urmăreşte cu atenţie. Aceşti „asteroizi potenţial periculoşi” îşi vor face apariţia la mai puţin de opt milioane de kilometri faţă de Pământ în următorii 100 de ani.

„Ne străbat frecvent orbita, iar noi ştim că vom fi loviţi din nou. Nu e o chestiune de dacă, ci de când’, a spus Greene.

În ultimele decenii, au existat câteva incidente minore cu asteroizi, însă niciunul nu a pus în pericol rasa umană. Recent, NASA a dezvăluit că monitorizează un asteroid de 480 de metri care ar putea lovi Pământul în următorii 40 de ani.

Aşadar, riscurile la care suntem supuşi arată că este important să căutăm alternative viabile pentru a ne asigura că rasa umană va supravieţui, iar Marte pare să fie până acum cea mai bună idee.

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!

Interesante