Armata SUA doreste realizarea unor implanturi in creierul uman pentru a crea super-soldati

Recomandat by Ana Balan on Sep 8, 2016 Știință 754 Vizualizari

Se pare că „soldatul universal”, vizionat în filmele SF din anii trecuţi, nu mai este o ficţiune, ci ar putea să devină în curând chiar o vie realitate. Armata SUA, prin intermediul organismului ei de cercetări şi aplicaţii speciale DARPA (Defence Advanced Research Projects Agency) tocmai a aprobat un proiect ce ar putea conduce la obţinerea unor rezultate extraordinare pentru soldaţii americani, prin creşterea uluitoare a capacităţilor cognitive şi senzoriale ale acestora, cu mult peste limitele unei fiinţe umane obişnuite. Cu alte cuvinte, am putea intra deja în era soldaţilor cibernetici.

Se cuvine totuşi să facem unele precizări: DARPA este o agenţie americană de spionaj industrial şi tehnologic, înfiinţată prin ordin prezidenţial în anul 1958, ca urmare a lansării primului satelit artificial rusesc (Sputnik). Pe atunci, americanii erau terifiaţi de faptul că ruşii ar putea să-i depăşească în „cursa spaţială” şi au decis să facă tot posibilul pentru a împiedica aceasta. 

Scopul agenţiei este cercetarea şi dezvoltarea oricărui tip de tehnologie care ar putea fi folosită pentru acţiunile de spionaj la cel mai înalt nivel şi rafinament, astfel încât potenţialele victime să nu ştie că sunt spionate. Sub pretextul că această activitate este în folosul oamenilor, în cadrul DARPA se pun la punct cele mai sofisticate tehnici şi modalităţi prin care se urmăreşte în continuare ţinerea populaţiei sub un control total, printr-o aservire tacită.

Noul proiect iniţiat de DARPA este de fapt o extensie a altui proiect, numit Neural Engineering System Design (NESD), care urmăreşte să dezvolte un dispozitiv biocompatibil cu structură biologică a fiinţei umane. Dispozitivul ar urma să funcţioneze precum un „translator” ce converteşte „limbajul electrochimic” folosit de neuroni în creier, într-un „limbaj digital” de 0 şi 1, care este comun tehnologiei informatice actuale. DARPA a alocat deja un buget de 60 de milioane de dolari pentru următorii 4 ani, destinat numai acestui proiect.

La nivel declarativ, savanţii care vor lucra în cadrul acestui proiect anunţă că studiul şi dezvoltarea lui vor corela ultimele descoperiri din mai multe domenii de vârf ale ştiinţei contemporane, printre care neuroștiința, biologia sintetică, electronica de putere mică, fotonica, miniturizarea dispozitivelor medicale, precum şi manufacturarea dispozitivelor inginereşti. De asemenea, se va pune accent pe domeniul de teste clinice. 

Tocmai din cauza complexităţii modului în care se va desfăşura proiectul, agenţia americană nu a fixat o dată precisă pentru obţinerea rezultatului final. Se precizează că ducerea la bun sfârşit a proiectului va avantaja nu doar armata SUA, ci şi populaţia globului, oferind soluţii tehnologice medicale pentru cei care au deficienţe de văz sau auz etc.

Ana Balan

Ana Balan

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!

Interesante