O pisică a „semnat” un articol științific și a intrat în istorie

by Ana Balan on Sep 10, 2016 Știință 1379 Vizualizari

În cazul în care mai aveai nevoie de un motiv să iubești felinele, iată unul bun: în 1975, o pisică a devenit „om de știință”.

Desigur, e doar un mod de a spune, pentru că, din nefericire, tovarășele noastre feline încă nu pot executa acțiuni atât de complexe. În orice caz, povestea e foarte simpatică: în 1975, Jack H. Hetherington, profesor de fizică la Universitatea de Stat din Michigan, scria un articol despre comportamentul atomilor la diferite temperaturi. Materialul, intitulat Two-, Three-, and Four-Atom Exchange Effects in bcc 3He, conţinea pe tot cuprinsul său menţiuni de tipul ,,noi”, ,,după părerea noastră” sau ,,noi considerăm”, după cum este obiceiul în articolele științifice.

Singurul neajuns era că, la acea vreme, revista în care urma să își publice materialul, intitulată Physical Review Letters, accepta exprimări la plural doar dacă articolele erau redactate de mai mulți autori. Pentru că profesorul nu şi-a mai putut modifica articolul, a decis să o numească drept coautoare a studiului pe pisica lui siameză, Chester. Desigur, ar fi părut mai logic să își găsească un partener uman, dar nu ar fi fost tocmai în regulă să împartă gloria cu o persoană care nu a contribuit cu nimic la studiu, potrivit Science Alert.

Pentru că nu putea folosi doar numele Chester, profesorul și-a numit partenerul felin F.D.C. Willard, unde ,,F.D.C.” reprezenta abrevierea de la Felix Domesticus Chester, iar Willard era numele tatălui lui Jack Hetherington. F.D.C. Willard a fost considerat coleg al cercetătorului la Universitatea din Michigan, identitatea lui nestârnind, în primă fază, suspiciuni, motiv pentru care articolul a putut fi publicat în numărul 35 al Physical Review Letters.

Citeşte şi: Oamenii de știință explică sindromul oboselii cronice

Cercetătorul a continuat să îşi publice articolele sub numele ambilor autori, ținând, un timp, secretă identitatea lui F.D.C Willard. A făcut-o publică abia atunci când cineva a vrut să îl cunoască personal pe misteriosul coautor. Aparent, comunitatea științifică a reacționat pozitiv la inițiativa lui Hetherington, semn că toată lumea adoră pisicile. Astfel, pisica siameză a devenit, fără voia ei, expertă în fizica particulelor.

Ana Balan

Ana Balan

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!