NASA face publică o înregistrare istorică: Muzica spaţială auzită de pe Apollo 10

by Balan Denis on Feb 24, 2016 Știință 785 Vizualizari

NASA a dat publicităţii, după patru decenii, înregistrarea discuţiei astronauţilor misiunii Apollo 10, după ce aceştia au auzit „muzica spaţiului”, pe partea întunecată a Lunii. Înregistrarea audio conţine şi zgomotele ciudate auzite de astronauţi precum şi dezbaterea dintre aceştia, dacă să anunţe turnul de control în legătură cu bizarul fenomen.

Transcriptul discuţiei a fost făcut public încă din 2008, însă abia acum a fost dată presei şi înregistrarea, inclusiv sunetul ciudat auzit de astronauţi, scrie CNN.

„Ai auzit şi tu şuieratul acela?”

„Sună precum – ştii, ca un tip de muzică din spaţiu”

„Mă întreb ce este”, conversează astronauţii Eugene Cernan şi John Young, în timp ce vehiculul lor spaţial se deplasa în jurul părţii întunecate a Lunii.

Aflaţi fără contact radio cu Pământul pe acea parte a Lunii, este evident din discuţie că astronauţii nu se aşteptau să audă nimic în instrumentele din navetă.

„Ai auzit asta? Şuieratul acela? Uuuuu”, spune la un moment dat Cernan.

„Asta cu siguranţă e o muzică ciudată”

Ce au auzit cei doi a fost atât de neobişnuit încât echipa s-a sfătuit dacă să comunice superiorilor la NASA, de teamă că acest episod ar putea arunca semne de întrebare participării lor la următoarele misiuni spaţiale.

Cu toate că se vorbeşte mult despre natura „inexplicabilă” a sunetelor auzite pe partea întunecată a Lunii, un tehnician NASA are o explicaţie mai degrabă ştiinţifică decât SF. Acesta a arătat că „radiourile din cele două navete spaţiale (modulul lunar şi modulul de comandă) interferau unul cu celalalt”.

Astronautul Al Worden nu acceptă însă această explicaţie: „Logica îmi spune că, dacă a fost ceva înregistrat acolo, e ceva acolo”.

Michael Collins, pilotul misiunii Apollo 11 şi primul care a zburat singur în jurul părţii întunecate a Lunii, în vreme ce colegii Buzz Aldrin şi Neil Armstrong explorau suprafaţa Lunii, şi-a amintit că a auzit şi el sunete ciudate, însă nu le-a dat prea mare importanţă.

„Se aude un zgomot ciudat în căştile mele acum, un sunet bizar uuuu-uuuu”, şi-a amintit el în cartea „Carrying the Fire: An Astronaut’s Journeys”.

„Dacă n-aş fi fost prevenit, m-ar fi speriat ca dracu’ (…) din fericire, tehnicienii radio (nu fanii OZN) aveau pregătită o explicaţie: interferenţa între radiourile modulului lunar şi modulului de comandă”, scrie acesta.

Collins a explicat că zgomotul a început când radiourile din cele două vehicule spaţiale erau deschise şi în apropiere unul de celalalt.

 

Îți recomandăm

Interesante

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!