Dovezi noi despre existenţa celei de-a 9-a planete şi cum afectează sistemul nostru solar

by Ana Balan on Oct 21, 2016 Știință 755 Vizualizari

Astronomii au anunţat, miercuri, că au fost găsite noi dovezi care indică existenţa celei de-a noua planete. Deşi nu a fost zărită până acum de niciun telescop, aceasta se anunţă a fi gigantică.

Astronomii de la Institutul de Tehnologie California au precizat, miercuri, la o întâlnire anuală a Societăţii Astronomice Americane, că planeta de după Neptun ar fi de 10 ori mai masivă decât Terra. Oamenii de ştiinţă spun că planeta a „scăpat” nedetectată, pentru că este atât de departe de Soare. Un an pe această planetă înseamnă 17.000 de zile pământene.

Citește și: 9 lucruri uimitoare despre noua planetă a sistemului solar

Potrivit astronomului Mike Brown, existenţa planetei cu o „orbită ciudată” devine tot mai certă, arată The Guardian. Rămâne de văzut unde se află aceasta, întrebare la care răspunsul va fi oferit „în câţiva ani”.

O echipă separată de cercetători, de această dată de la Universitatea Arizona, a făcut propriile observaţii, din care reiese, de asemenea, că o planetă mamut ar putea exista, aceasta dictând orbitele extrem de lungi a patru obiecte din centura Kuiper, un inel de roci extrem de vechi şi de planete pitice.

Citește și: Sistemul nostru solar ar mai putea include și alte planete misterioase

Aceste obiecte din centura Kuiper, aflate foarte departe de Soare, cel mai probabil nu sunt afectate de planetele mari (cunoscute) din sistemul solar, aşa cum Pluto, de exemplu, este afectată de Neptun, spun oamenii de ştiinţă.

În afară de cele patru obiecte din centura, cu cele mai mari orbite, cel puţin încă două par să fie afectate de această planetă masivă, tot la nivelul orbitei.

Posibilitatea ca o a nouă planetă să existe dincolo de Neptun a fost anunţată încă din luna ianuarie a acestui an.

Ulterior, oamenii de ştiinţă au calculat că pe Planeta 9 temperatura ar fi de circa minus 226 de grade Celsius.

Astronomii se aşteaptă să găsească planeta la o depărtare de 700 de ori mai mare decât cea dintre Soare şi Pământ. În această margine a sistemului solar ajunge foarte puţină căldură de la Soare. Mare parte din căldura de pe acest obiect cosmic vine din miezul planetei.

Ana Balan

Ana Balan

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!