O nouă descoperire ar putea face computerele viitorului mai stabile.VIDEO

by Ana Balan on Oct 29, 2016 Știință 675 Vizualizari

Oamenii de știință au dezvoltat un bit cuantic de 10 ori mai stabil decât orice tehnologie existentă, iar acest lucru ar putea extinde considerabil tipurile de calcule pe care le pot efectua computerele cuantice.

Computerele convenționale procesează informații binare, cu valoarea 0 sau 1, în timp ce computerele cuantice folosesc biți cuantici (numiți qubiți) care pot ocupa 0,1 sau o superpoziție în care pot avea starea 0 și starea 1 în același timp.

 

Superpozițiile se datorează entanglementului cuantic, fenomen prin care se creează o legătură între mai multe particule prin punerea lor în contact. Odată ce acea legătură a fost creată, schimbarea stării uneia dintre particule va duce la schimbarea stării celeilalte particule, chiar dacă a doua particulă a fost mutată la o distanță infinită. Schimbarea va fi instantanee, indiferent de distanța la care este a doua particulă.

Citeşte şi: Mormântul lui Iisus a fost deschis după 500 de ani

Cercetătorii australieni au reușit să combine un electron cu un câmp electromagnetic, și astfel a rezultat un bit cuantic mult mai stabil. Prin această procedură, experții au reușit să păstreze qubiții în superpoziție pentru o perioadă de 10 ori mai îndelungată decât orice performanță înregistrată până acum. Acest timp extra ar putea face calculele efectuate de computerele cuantice mult mai stabile. Arne Laucht, unul dintre cercetători, a declarat că acest qubit este mai versatil decât electronul inițial, potrivit Science Alert.

Se crede că aceste computere cuantice sunt mult mai puternice decât cele obișnuite, având viteze de procesare de sute de milioane de ori mai mari. Motivul nu este rapiditatea cu care se fac operațiunile în sine, ci faptul că un computer cuantic are nevoie de mult mai puțini pași decât computerul clasic pentru a face un calcul.

Una dintre barierele principale în dezvoltarea computerelor cuantice este întocmai această întocmai punctul ei forte, superpoziția. Abilitatea informației de a ocupa două stări în același timp ar face tehnologia foarte eficientă în calcule, dar, în același timp, superpoziția e foarte fragilă și nu rezistă mult timp.

Aici intervine „magia” oamenilor de știință australieni: prin supunerea unui singur atom la un câmp magnetic cu oscilație continuă, cercetătorii au putut păstra superpoziția de 10 ori mai mult decât ar fi făcut-o un qubit standard. Desigur, această perioadă extinsă e, în continuare, foarte scurtă, ajungând la 2,4 milisecunde, dar e suficientă pentru a face semnificativ mai multe operațiuni cu uncomputer cuantic.

Unul dintre avantajele qubitului astfel conceput e că ar fi (destul de) imun la zgomote. Chiar și cu această descoperire, probabil că va mai dura ceva timp până computerele cuantice vor deveni practice, dar cercetătorii spun că tehnica descoperită de ei va funcționa cu procesoarele din silicon utilizate astăzi pentru dispozitivele digitale.

 

Ana Balan

Ana Balan

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!

Interesante