5 mistere nerezolvate ale fizicii

by Ana Balan on Nov 3, 2016 Știință 753 Vizualizari

Chiar dacă la începutul secolului al XX-lea, fizicianul britanic Lord Kelvin era de părere că în fizică nu mai este nimic nou de descoperit, acesta avea să fie contrazis, astfel că în următoarele 3 decenii în fizică s-au descoperit lucruri ce au dezvoltat lumea în care trăim prin mecanica cuantică sau teoria relativității a lui Einstein.

Astfel că în ziua de azi, niciun fizician nu ar îndrăzni să afirme că în fizică nu mai este nimic nou ce poate fi descoperit, însă dacă privim înapoi în timp vom descoperi o adevărată cutie a Pandorei unde unele lucruri din fizică au rămas încă un mister chiar și pentru cei mai iluminați fiziceni ai lumii.
De aceea vă propunem să descoperiți alături de noi 6 mistere încă neelucidate ale fizicii:

1. Ce este „materia neagră”(dark matter)?

În mod evident, circa 84 la sută din materia din univers nu absoarbe sau emite lumină. „Dark matter”, așa cum este numit, nu poate fi văzută în mod direct și nu a fost încă detectată prin mijloace indirecte.

În schimb, existența și proprietățile materiei negre sunt deduse din efectele gravitaționale asupra materiei vizibile, radiației și structurii universului. Această substanță obscură se crede că există la periferia galaxiei și poate fi compusă din „particule masive slab interacționate”( weakly interacting massive particles), sau WIMP.

Deși la nivel mondial există mai multe detectoare pentru WIMP, până în prezent niciun fizician nu a găsit date concludente pentru a susține teoria.

2. Mai există și alte Universuri paralele?

Datele astrofizice sugerează că „spațiu-timp” ar putea fi "plat", mai degrabă decât curbat și, astfel, merge mai departe pentru totdeauna. Dacă este așa, atunci spațiul pe care îl putem vedea îl găsim ca fiind Universul, este doar un plasture într-un infinit fără sfârșit de multi-universuri.

În același timp, legile mecanicii cuantice afirmă că există doar un număr finit de configurații posibile ale particulelor în cadrul fiecărui plasture cosmic (10 ^ 10 ^ 122 posibilități distincte). Așa că, având un număr infinit de „pachete” cosmice, aranjamentele de particule din cadrul acestora sunt obligate să se repete de un infinit de ori.

Aceasta înseamnă că există un număr infinit de universuri paralele: „pachete” cosmice exact la fel ca și al nostru, precum și „pachete” care diferă prin poziția lor doar prin o singură particulă, „pachete” care diferă doar prin două poziții de particule și așa mai departe.

Este ceva în neregulă cu această logică, sau este rezultatul său cu adevărat bizar? Și, dacă este adevărat, cum am putea detecta noi vreodată prezența unor astfel de universuri paralele?

3. De ce este mai multă „materie” decât „antimaterie”?

Se presupune că universul ar trata materia și antimateria simetric, și, astfel că, în momentul Big Bang-ului, ar fi fost produse cantități egale de materie și antimaterie. Dar, dacă acest lucru s-ar fi întâmplat, ar fi existat o anihilare totală, astfel că protonii s-ar fi anulat cu antiprotonii, electronii cu anti-electronii (pozitroni), neutronii cu anti-neutronii, și așa mai departe.

Din anumite motive, a existat exces de materie care nu s-a anihilat, si iată-ne pe noi oamenii că existăm. Pentru această întrebare, nu s-a găsit nicio explicație acceptată.

4. Care este soarta Universului?

Soarta universului depinde foarte mult de un factor de valoare necunoscută: Ω, o măsură a densității materiei și energiei din cosmos. În cazul în care Ω este mai mare de 1, atunci spațiu-timp ar fi „închis” ca suprafața unei sfere enorme. În cazul în care nu există nicio energie întunecată, un astfel de univers și-ar opri în cele din urmă extinderea și ar începe un schimb de contractare, care în cele din urmă se va distruge. Dacă universul este „închis”, dar există o energie întunecată, universul sferic se va extinde pentru totdeauna.

În mod alternativ, în cazul în care valoarea Ω este mai mică decât 1, atunci geometria spațiului ar fi „deschisă” ca suprafața unei șei de clălărie. În acest caz, soarta sa finală ar fi următoarea: în primă fază, accelerația exterioară a universului ar rupe galaxiile și stelele în afara Universului, lăsând toată „materia” singură în Univers. Iar în a doua fază, accelerația va crește atât de puternic încât ar copleși efectele forțelor care țin împreună atomii și totul ar fi smuls în afara Universului.

În cazul în care Ω = 1, Universul ar fi „plat”, extinzându-se ca un avion infinit în toate direcțiile. În cazul în care nu există nicio energie întunecată, un astfel de univers plan s-ar extinde pentru totdeauna, dar la o rată de decelerare în mod continuu, apropiindu-se de un punct mort. În cazul în care există o energie întunecată, universul „plat” în cele din urmă va experimenta o expansiune scăpată de sub control care să conducă la „Big Rip”(autodistrugere).

5. Există ordine în haos?

Fizicienii nu pot rezolva exact un set de ecuații care descrie comportamentul fluidelor, de la apă la aer. De fapt, nu se știe dacă o soluție generală a așa-numitelor ecuații „Navier-Stokes” chiar există, sau, în cazul în care există o soluție, dacă aceasta descrie exact comportamentul fluidelor în toate situațiile sale.

În consecință, natura haosului nu este bine înțeleasă. Așa că nu este de mirare că fizicienii și matematicienii, nu au găsit niciun răspuns la această întrebare.

 

Ana Balan

Ana Balan

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!

Interesante