O premieră mondială:IMPLANT în creier cu rezultate promițătoare

by Ana Balan on Nov 17, 2016 Știință 819 Vizualizari

O premieră mondială, acum se pot face implanturi pe creier, menite să ne ofere o viață mult mai bună și funcțională. Astfel o femeie paralizată din Olanda este primul pacient care a beneficiat de o nouă metodă a implantului în creier, care asigură celor care nu pot vorbi sau nu se pot mişca capacitatea de a realiza aceste lucruri doar cu ajutorul gândurilor lor, potrivit sciencealert.com

Noul implant, care funcţionează cu ajutorul unei interfeţe computerizate, o va ajuta să se exprime - îi oferă posibilitatea de a comunica cu ceilalţi oameni fără a fi nevoie de asistenţă medicală.

"Este o premieră!", a semnalat Nick Ramsay, neurochirurg. "Este vorba despre un întreg sistem implantabil care nu are nevoie de un expert pentru a funcţiona", a adăugat acesta.

Hanneke de Brujine a fost diagnosticată cu scleroză laterală amiotrofică în 2008, și ăn scurt timp  celulele nervoase au dispărut complet. În doar 2 ani, a devenit incapabilă să respire, nu a mai putut vorbi şi nu s-a mai mişcat. Înaintea să îi fie implantat acest sistem, a fost ajutată de un altul, care urmărea mişcarea ochilor săi , ăn acest fel având posibilitatea de a alege cuvintele de pe ecranul unui computer pentru a se putea expima. Însă, trei persoane din cele care suferă de această afecţiune îşi pierd capacitatea de a îşi mişca ochii. Tocmai de aceea, Ramsay a încercat să creeze un sistem care să nu necesite mişcări fizice, iar asta înseamnă un singur lucru: un sistem de citire a gândurilor. Deși pare un întreg scenariu de film, este doar o parte a realității crunte în care trăim.

Acest revoluționar sistem este implantat chirurgical în creier, doi electrozi fiind plasaţi în cortexul motor al creierului, cel care controlează mişcările. Locul exact al plasării acestor electrozi este crucial: unul trebuie să fie poziţionat în partea creierului  care este responsabilă cu mişcarea mâinii drepte, iar celălat în locul care este pus  în mişcare când vrei să numeri invers.  Electrozii sunt conectaţi printr-un transmiţător implantat în pieptul pacientei, iar acesta este capabil să comunice prin intermediul wireless-ului cu un program de afişare care se află în faţa femeii. Atunci când Brujine se va uită la ecran, va vedea un pătrat care se mişcă peste litere, iar atunci când acesta este poziţionat peste o literă pe care doreşte să o utilizeze, trebuie să îşi imagineze că îşi mişcă mâna pentru a o putea alege.

Deși sistemul a fost testat doar pe un pacient,chiar dacă a avut succes, în cazul următorului pacient nu se poate pronunța nimeni dacă se va bucura de aceiași calitate. Momentan încă se mai lucrează la acestă metodă revoluționară care ar putea în viitor să trateze boli incurabile.

Ana Balan

Ana Balan

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!

Interesante