Teoria legată de viteza luminii și teoria relativit[tii sunt puse la îndoială de către cercetători

by Ana Balan on Nov 30, 2016 Știință 888 Vizualizari

Din ce în ce mai mulţi cercetători pun la îndoială faptul că viteza luminii ar fi o constantă de 300.000 km/s. Această idee, care a fost lansată pentru prima oară către sfârşitul anilor ’90, va fi testată în cadrul unuia dintre cele mai mari experimente derulate până acum.

Multă vreme teoria legată de viteza luminii nu a fost pusă la îndoială. Însă, în ultimii ani, a crescut numărul celor care susţin că, în realitate, această viteză este variabilă şi nu constantă.

Dacă se va demonstra că au dreptate, atunci întreaga înţelegere a Universului ar putea fi dată peste cap, iar teoria relativităţii a lui Einstein se va dovedi greşită. Conform acesteia, E = mc2, unde „c” înseamnă viteza luminii.

Teoria la care aderă din ce în ce mai mulţi susţine că, la începutul Universului, lumina călătorea mai repede decât în prezent. Viteza luminii, de aproape 300.000 de km/s, a fost întotdeauna considerată nu doar ca o constantă, ci ca viteza maximă cu care poate calatori ceva în Univers, aminteşte The Independent.

Pentru a demonstra că lumina a călătorit şi cu altă viteză, oamenii de ştiinţă se pregătesc să studieze radiaţia cosmică de fond (CMB), adică reziduurile radioactive care persistă în Univers încă de la începutul formării sale, imediat după Big Bang.

Dacă teoria lansată la sfârşitul anilor ’90 se dovedeşte adevărată, iar lumina a călătorit cu o viteză mai mare imediat după Big Bang, s-ar putea ajunge la modificarea teoriei lui Einstein.

Potrivit profesorului Joao Magueijo, de la Imperial College London, teoria lansată cu ani în urmă a ajuns deja la „un punct al maturităţii” şi nu mai rămâne decât să fie testată, ceea ce se va întâmpla foarte curând, conform Physical Review D.

Ana Balan

Ana Balan

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!

Interesante