Mister descifrat în sfârşit! Din ce este format miezul Pământului

by Ana Balan on Jan 14, 2017 Știință 910 Vizualizari

Cercetătorii au aflat din ce este format miezul Pământului.

Până acum, oamenii de ştiinţă cunoşteau doar o parte din elementele care alcătuiesc miezul planetei noastre.

Astfel, 85% din miezul Pământului este format din fier, 10% este nichel, însă până acum restul de 5% era un adevărat mister.

Recent, o echipă de cercetători japonezi a aflat care este elementul chimic lipsă. Potrivit unui studiu realizat de geofizicienii de la Universitatea din Tohoku, diferenţa de 5% este silicon, scrie publicaţia Science Alert.

Desigur, aceste rezultate nu au fost obţinute prin dovezi directe, pentru că este imposibil de ajuns la miezul Pământului. Acest miez se află la o adâncime de peste 3.000 de kilometri.

Cercetătorii japonezi sunt siguri că siliconul reprezintă elementul lipsă, pentru că este foarte uşor şi formează legături bune cu metalele.

Pentru studiu, experţii au realizat în laborator un Pământ în miniatură, cu crustă, manta şi miez. Apoi au simulat condiţiile de presiune şi temperatură care există în realitate în miezul planetei. Datele obţinute de ei se potriveau foarte bine cu informaţiile despre miezul Pământului.

Noul studiu ii va ajuta pe geologi sa inteleaga mai bine cum s-a format planeta noastra, cu 4,5 miliarde de ani in urma.

Ana Balan

Ana Balan

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!

Interesante