Cum arată un secol de încălzire globală în 20 de secunde

by Ana Balan on Jan 26, 2017 Știință 742 Vizualizari

Știm deja că anul 2016 a fost cel mai fierbinte an de când se măsoară temperaturile, din 1880. Anul trecut e al treilea an, consecutiv, care vine cu un astfel de record, arată atât NASA, cât și National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA).

16 din 17 cei mai fierbinți ani s-au înregistrat din 2001 încoace, iar trendul e unul de lungă durată și a început în urmă cu 35 de ani, spun oamenii de știință de la NASA și NOAA, citați de Business Insider.

Pentru că nivelul dioxidului de carbon din atmosferă a crescut de la finele secolului XIX, temperatura globală a crescut și ea, cu 1,1 grade Celsius.

În prezent, ne îndreptăm cu pași mari către un moment asemeni unuia înregistrat cu 125.000 de ani în urmă, când temperaturile se situau la un astfel de vârf, iar nivelul mării era cu șase până la nouă metri peste cel din prezent. Dacă o astfel de situație s-ar înregistra în prezent, un număr considerabil de orașe de coastă ar fi înghițite de ape.

Deși încălzirea din prezent este una foarte rapidă, nu fiecare an va veni cu un nou record. Fenomene precum El Nino pot duce la fluctuații. Acestea, însă, nu au cum să micșoreze concentrația de dioxid de carbon din atmosferă, a explicat Gavin Schmidt, din partea NASA.

 

S-a stabilit că anul 2016 este al treilea an consecutiv pe care  este un nou record de temperatură la nivel mondial . Met Oficiul pentru Marea Britanie  și  Japonia Agenția de Meteorologie  au anuntat , de asemenea , concluzii similare. 
Harta de mai jos arată temperaturile globale neregulate observate în 2016. Intensitatea indică creșterea sau descreșterea temperaturii pe regiune, în comparație cu temperatura medie înregistrată 1951-1980.

Opt din cele 12 luni de la 2016, din ianuarie până în septembrie, cu excepția lunii iunie, au fost cele mai calde pe înregistrare pentru acele luni . 

În figura de mai jos  sunt ilustrate observarile temperaturilor pentru fiecare lună între 1880 și 2016. Fiecare linie indică cât de mult temperatura a fost de peste sau sub valoarea medie globală anuală. Valorile de pe lista din dreapta  arată un record mondial de ridicare a temperaturii în fiecare an ,începînd din 1881.

 

Ana Balan

Ana Balan

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!

Interesante