Oamenii de știință au descoperit în Oceanul Indian un vechi continent dispărut

by Ana Balan on Feb 2, 2017 Știință 908 Vizualizari

Sub insula Mauritius există un întreg continent, care s-a scufundat cu milioane de ani în urmă.

O echipă de cercetători condusă de profesorul Lewis Aswal de la Universitatea Wits din Johannesburg a găsit dovada existenţei unui continent subacvatic.

Ei au descoperit cristale de zirconiu în apropiere de vulcanul din Mauritius. Aceste cristale au o vechime de aproximativ 3 miliarde de ani şi provin din rocile unui continent preistoric, care s-a scufundat.

Acest micro-continent se numeşte Mauritia şi acum se află sub apele Oceanului Indian. Cristalele de zirconiu au ieşit însă la suprafaţă într-un strat de roci, datorită activităţii vulcanice, scrie publicaţia Daily Mail.

Continentul Mauritia era o bucată mare de uscat, care unea India şi Madagascar. Regiunea era afectată de cutremure puternice şi de activitate vulcanică intensă.

Mauritia s-a separat de restul continentului în urmă cu aproximativ 60 de milioane de ani. Cercetătorii au calculat că avea în jur de 1.500 km în diametru.

Profesorul Ashwal crede că există şi alte continente vechi, care aşteaptă să fie descoperite, scufundate sub insule vulcanice.

Ana Balan

Ana Balan

Îți recomandăm

Interesante

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!