8 lucruri despre cosmos pe care cu siguranță nu le știai!

by Ana Balan on Feb 8, 2017 Știință 2229 Vizualizari

Omenirea continuă să fie vrăjită de cosmos. În prezent SUA pregătesc o misiune spațială care după importanță va fi probabil cel mai important eveniment al secolului: NASA face pregătiri pentru a trimite oameni pe Planeta Marte!

Cu toate acestea, deși cunoștințe despre spațiu s-au adunat foarte multe, împreună cu acestea coexistă și o serie de mituri și informații învechite. În acest articol vom vorbi despre 8 dintre acestea.

1. Mercur – cea mai fierbinte planetă din sistemul solar

Această afirmație are la bază faptul că Mercur se află cel mai aproape de Soare. Însă în realitate lucrurile nu stau așa. Temperatura medie de pe suprafața acestei planete este de 420 grade Celsius. Este într-adevăr fierbinte, dar Venus este și mai fierbinte. Aici temperatura medie este de 460 grade…

2. Luna și partea ei ascunsă

Sunt unii oameni care cred că pe partea ascunsă a lunii razele solare nu ajung. Greșit. La fel ca și Pământul, Soarele încălzește Luna din toate părțile. Aceasta au văzut foarte bine cosmonauții care au zburat în jurul Lunii.

3. Pământul este sferic

La școală ni s-a spus că Pământul este puțin bombat la poli. Este adevărat, dar adevărul nu este complet… Suprafața Pământului este în continuă schimbare, de aceea ar fi cazul să spunem că Pământul are formă de cartof! Sau pară, dacă vreți. Apropo: greutatea oamenilor la Ecuator se micșorează cu 3%.

4. Soarele este galben

De fapt, noi vedem soarele galben pentru că la noi ajung doar razele galbene. În realitate Soarele este alb, însă aceste raze la noi nu ajung. Adică, dacă am trăi mai aproape de Soare, l-am vedea alb.

5. Fără scafandru oamenii în cosmos ”explodează”

Aceasta noi știm datorită filmelor Hollywood. Este adevărat că în cosmos fără scafandru murim, dar nu deodată! În realitate, un om poate rezista în spațiu fără scafandru timp de 90 de secunde!

6. Soarele arde asemenea unui foc obișnuit

Unii cred că soarele arde la fel cum ard lemnele sau cărbunele. Însă pe soare nu au loc reacții de oxidare. Soarele este o sferă de dimensiuni gigantice, care emite căldură și lumină datorită reacțiilor termonucleare din interiorul său.

7. Planetele Venus și Pământ seamănă între ele ori sunt identice

Venus și Pământ deseori sunt numite planete-gemene. Într-adevăr, ele au o mărime și greutate similară, dar aici similitudinile iau sfârșit. Atmosfera planetei Venus este compusă în proporție de 97% din dioxid de carbon, iar presiunea aici este mai mare de 92 de ori decât pe Pământ! Plumbul se topește ușor pe suprafața acestei planete!

8. Vara Soarele este mai aproape de Pământ decât iarna

Pare paradoxal, dar lucrurile stau exact invers. Anotimpurile se schimbă pe Pământ nu din cauză că se modifică distanța dintre Soare și Pământ, dar din cauza înclinației orbitei Pământului. Vara emisfera nordică este înclinată spre Soare, de aceea este cald. Iarna înclinată spre Soare este deja emisfera sudică, de aceea este iarnă.

Omenirea abia a prins gustul descoperirilor spațiale. Cine știe ce vom afla în viitor?.. Dar cu siguranță 

Ana Balan

Ana Balan

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!

Interesante