Un fizician român este între primii 100 de savanţi ai lumii. Află cu ce a uimit lumea

by Ana Balan on Feb 12, 2017 Știință 807 Vizualizari

Savantul Adrian Bejan, absolvent al MIT şi profesor la Universitatea Duke (Carolina), este recunoscut, la 68 de ani, ca un adevărat apostol al Teoriei Constructale, care descrie „tiparul“ după care acţionează natura

în evoluţia fiecărei rase. Descoperirea este cu atât mai uimitoare cu cât românul este cercetător în termodinamică.
Dacă este să facem un exerciţiu de imaginaţie privind un posibil sondaj de opinie legat de cei mai importanţi români din istorie, probabil că va trebuie să ne resemnăm cu gândul că ne vom pomeni cu un Top 100

dominat în proporţie de 99% de politicieni şi personaje ce vin din istoria îndepărtată.
Din păcate, modul cum a fost aşezată în conţtiinţa publică istoria recentă a românităţii a adus sub refletoare oamenii care au acaparat ecranele televizoarele prin dezbateri politice fără miză, în vreme ce oamenii cu adevărat valoroşi sunt cvasi-necunoscuţi publicului larg.

Un astfel de exemplu este genialul român Adrian Bejan (68 ani), un om de excepţie, părintele teoriei rasiale moderne (aşa numita Teorie Constructală), care trăieşte de ani buni în Statele Unite şi care este plasat de toate marile publicaţii ştiinţifice şi de toate marile universităţi ca fiind unul dintre primii 100 de savanţi ai lumii.

Ce este Teoria Constructală?
Pentru a putea înţelege pe deplin lucrurile se cuvine să facem o parantează pentru a explica, evident, cu cuvintele profesorului Adrian Beja, principiile de bază ale Teoriei Constructale.

„LEGEA CONSTRUCTALĂ SE REFERĂ LA UN FENOMEN UNIVERSAL DIN NATURĂ: GENERAREA CONFIGURAŢIILOR DE CURGERE. ATÂT PRIN ORGANISMELE VII, CÂT ŞI PRIN STRUCTURILE FIZICE NEÎNSUFLEŢITE CIRCULĂ FELURITE FLUIDE: APĂ, AER, SEVĂ, SÂNGE, FLUXURI ELECTRICE ŞI CALORICE. ÎN TRANZITUL LOR, FLUIDELE AU TENDINŢA DE A CURGE MAI UŞOR, PE CĂI DE MAI MARE ACCES”, EXPLICĂ SAVANTUL ROMÂN.

Teoria Constructală formulată de Adrian Bejan spune, în esenţă, că pentru ca un sistem macroscopic de mărime finită să supravieţuiască în timp, configuraţia sa trebuie să evolueze astfel încât să ofere cel mai bun acces pentru curenţii care curg prin el.
„În biologie, ne-am obişnuit cu gândul că supravieţuieşte întotdeauna organismul cel mai bine adaptat. Dar „cel mai bine adaptat“ are, din perspectiva legii constructale, un sens fizic clar: este acel design animal în interiorul şi exteriorul căruia curenţii curg cel mai uşor, iar curgerea locomoţiei animale este cea mai eficientă, asigurând funcţionarea motorului viu cu un consum mai mic de energie, deci de hrană”, detaliază Adrian Bejan, în lucrările sale.
Continuarea—> adevarul.ro

Ana Balan

Ana Balan

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!

Interesante