De ce clipim? Cercetătorii au un răspuns neaşteptat

by Ana Balan on Feb 12, 2017 Știință 744 Vizualizari

Un nou studiu arată că atunci când clipim creierul calibrează vederea, nu numai umezeşte ochii, aşa cum se credea până acum.

Cercetătorii au descoperit că atunci când clipim creierul calibrează vederea, care are tendinţa de a se defocaliza. Altfel spus, prin clipit, creierul rearanjează ochii pentru a rămâne focalizaţi pe obiectul privit.

Studiul a fost publicat în revista Current Biology şi a fost condus de o echipă de cercetători de la Uc Berkeley, Nanyang Technological University din Singapore. Conducătorul acestui studiu, Dr. Gerrit Maus, a menţionat că „muşcii ochilor sunt lenţi şi imprecişi, drept urmare creierul trebuie să adapteze nervii în mod constant pentru a ţine privirea calibrată”. Acesta mai dezvăluie că „descoperirile noastre sugerează că sistemul cerbral diferenţiază între ce vedem înainte şi după clipit, şi astfel comandă muşcii ochiului să facă modificările necesare”.

Patrick Cavanagh, co-autor al acestui studiu, menţionează că „[procesul] este ca un stabilizator de aparat foto pentru minte”.

La studiu au participat 12 oameni care au stat într-o cameră întunecată pentru perioade lungi de timp şi care au privit un punct pe un ecran iar camere cu infraroşu au urmărit mişcările ochilor şi clipirile în timp real.

De fiecare dată când au clipit, punctul era mişcat cu un centimetru la dreapta. Deşi participanţii nu au realizat mica schimbare, sistemul oculomotor a înregistrat mişcarea şi şi-a repoziţionat vederea.

După 30 de mişcări ale punctului, ochii participanţilor s-au ajustat la fiecare clipire şi au trecut în mod automat la noua poziţie a punctului, fără ca ei să conştientizeze acest lucru.

Această descoperire contribuie la înţelegerea modului în care creierul se adaptează la schimbări, comandând muşchilor să corecteze greşeli în corpul nostru fără să conştientizăm acest lucru.

Sursa: Daily Mail

Ana Balan

Ana Balan

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!

Interesante